Primarul din Băișoara, Liviu Ghib, despre haosul rutier de la Buscat: Spuneau că au 300 de locuri de parcare și au 40
Primarul comunei Băișoara, Liviu Ghib, spune că ar fi de acord cu introducerea unor restricții de circulație pe ore, pentru a rezolva haosul rutier de la Buscat, dar Poliția Rutieră a spus că va analiza situația.
Acesta a precizat că lucrurile sunt mult mai grave acolo, pentru că administratorii pârtiei ar fi trebuit să fie obligați să aibă mai multe locuri de parcare.
”Asta e adevărul. E un drum județean puțin mai îngust. E haos pentru că e Drumul Județean. Nu l-am putut face mai mare pentru că e composesorat pe margine și nu se pot face exproprieri. Chiar vă rog să îi întrebați pe cei de la Buscat de ce au numai atâtea locuri de parcare, pentru că în momentul în care au deschis mi se pare că au declarat că au 300 de parcări, iar acum au 30 -40. Și eu aș vrea să știu de ce. Nu au parcări câte ar trebui să aibă. Sunt terenuri private, composesorate și nu poți expropria. Sunt terenuri concesionate pe 49 de ani și sunt ca și coroana regală, nu poți expropria, se transmite din tată în fiu. Se poate vinde numai între membrii composesori”, a spus primarul.
Acesta a spus că administratorii de la Buscat puteau închiria un teren pentru a face parcări destule. ”Cum au închiriat la pârtie, puteau liniștiți să închirieze. Probabil că. Cum li s-a dat avizul de funcționare, se puteau pune ușor condițiile de parcare. Au concesionat terenul de la Composesoratul Muntele Băișorii. Autorizația a fost dată de Consiliul Județean, noi i-am ajutat numai cu PUZ -urile”, a mai spus primarul Liviu Ghib.
Acesta spune că vrea să modernizeze pârtia veche cu 23 de milioane de euro.
---------------------------
UPDATE
Administratorul stațiunii Buscat, Iancu Șerbănescu, a răspuns acuzațiilor:
Rep: Câte locuri de parcare are stațiunea?
Iancu Șerbănescu: Noi am amenajat parcarile care sunt in administrarea noastra, astfel încat sa incapa într-un caz optim 450 de mașini. Desigur acest număr poate fi mai mic deoarece nu toți soferii respectă indicațiile personalului nostru și lasă distanța mare între masini. De exemplu, sambata au fost 425 de masini deodată. Pe langa acestea am reușit să mai amenajam pe terenul vecin nouî, înca aproximativ 400 de locuri, la care se adaugă locurile cabanelor din jur. Practic sunt aproape 1000 de locuri de parcare. Nu cred ca pe o raza de 200 km mai este vreo statiune montana cu astfel de infrastructura oferită de un privat.
Bănuiesc ca D-l Primar Ghibu a făcut o confuzie cand a spus ca sunt doar 40 de locuri de parcare, aceea fiind parcarea amenajata de către Primăria Băișoara în proximitatea partiei vechi, proprietate a Primăriei.
Rep: Cate locuri de parcare ar fi trebuit sa aibă stațiunea? Este adevărat ca ai fi trebuit să fie 300?
Iancu Șerbănescu: Dacă este vorba de autorizația de construcție am estimat atunci 200 de locuri, dar cum spuneam am reusit sa facem mult mai multe locuri de parcare.
Rep: De ce nu ați închiriat un alt teren pentru a amenaja o parcare mai mare?
Iancu Șerbănescu: De la an la an marim numarul locurilor de parcare, dar sunt convins ca si D-l Primar stie ca toate terenurile din zona apartin Composesoratului Muntele Baisorii, care din pacate se afla de ani de zile in conflicte interne. Drept urmare nu avem de la cine închiria în momentul de fata alte terenuri.
Rep: Dacă sunt destule locuri, de ce sunt mașini parcate peste tot pe marginea drumului spre Buscat?
Iancu Șerbănescu: Dintr-un cumul de motive:
1. În aceasta perioada Buscat Resort a fost singurul domeniu schiabil care a putut oferi conditii decente pentru schi si sanius pe o raza de 150-200 km si drept urmare turistii din Cluj si judetele limitrofe si-au petrecut zilele libere la Buscat.
2. Lipsa implicarii autoritatilor care sa asigure fluxuri de circulatie. De exemplu pana la ora 12 doar sa urce, iar între orele 12:00-15 :00 sa se urca 15 minute si sa se coboare 15 minute, iar de la ora 15.00 doar sa se coboara.
3. Cand le spunem soferilor ca nu au voie sa parcheze pe marginea drumului ne spun ca nu este nici un indicator in acest sens.
4. Acest fenomen se intalneste din anii 90 in toata statiunea Baisoara, probabil daca si jos in statiune ar fi amenajate cateva sute de locuri de parcare, am putea organiza ski bus-uri si problema s-ar rezolva.
5 Comentarii
Prea multe vinituri pe mp a la Clooj smart city@Boc @Co. Varza a la Clooj
Ok, Ok dar Autorizațiile cine le-a eliberat oare?
Și chiar toate terenurile sunt concesionate de composesorat sau mai sunt și alții ce le dau cu “dedicatie”?
@Bravo: când se eliberează Puz-ul zonei se specifica clar ce se poate face pe un teren, asta s-a respectat?
Undeva e o BUBA mare.
@Adică... Puz-urile!: peste tot e o buba, la voi totul e transformat intr-o bula mare ca sa aduceti oamenii in eroare...
@andi: