Sambata 23 Noiembrie

Primarul Emil Boc declară război celor care își fac flotant de centru, pentru a-și da copiii la școlile de fițe

 

Proprietarii de locuințe care acceptă, fictiv, persoane în plus în locuință numai pentru a obține o adresă de ”centru” riscă dosare penale.

 

Se fac în mod fictiv vize de flotant, pentru a se putea înscrie copiii la școlile din centru. Vreau să știe lumea, și mai ales proprietarii care își dau acordul, că Poliția va face verificări, iar în cazul în care se constată că există o declarație în fals, adică un proprietar a spus că la mine stă X sau Y cu viză de flotant, dar nu plătește cheltuieli, pentru că nu figurează în cartea de imobil și nimeni nu l-a văzut acolo, acel proprietar va putea fi sancționat inclusiv penal, pentru fals în declarații. Ai dreptul legal să soliciți o viză de flotant, dar nu ai dreptul să o folosești în mod abuziv pentru a obține un drept suplimentar.

 

Atrag atenția că se fac verificări în teren, prin sondaj. De azi au început verificările. Dacă omul s-a mutat acolo, noi nu avem nicio problemă, dar nu e normal când într-o garsonieră avem 50 de vize de flotant. Noi nu putem refuza flotantul, dacă omul chiar stă. Nu există o prevedere câte persoane pot sta într-o locuință. Nu spune legea că îi poți da flotant numai dacă are 10 mp/persoană. Dacă ai făcut cerere și proprietarul și-a dat acordul, atunci trebuie să stai acolo”, a spus primarul Emil Boc.

 

Primarul a avertizat: ”Prima dată proprietarii vor fi trași la răspundere. Putem verifica simplu: dacă sunt trecuți la cheltuielile de bloc cu o persoană sau două în plus, ești trecut în cartea de imobil și dacă te-a văzut cineva în zonă. Dacă nu se constată asta, se face plângere penală pentru fals în declarații”. 

 

De asemenea, de acum încolo, în urma depunerii cererii de flotant, Primăria va verifica în timp de 30 de zile dacă persoana respectivă chiar locuiește acolo: ”Vom trimite la administratorul de bloc hârtie pentru a întreba și vom merge la fața locului”. 

 

Sunt solicitări de câte 12 clase în plus la unele școli din centrul Clujului. Asta înseamnă 12 clase ori 30 de copii, adică un număr de minim 300 de mașini în plus, care blochează centrul în fiecare dimineață. Toți clujenii suportăm că undeva la capătul firului cineva nu respectă legea”, a mai adăugat Emil Boc, care a spus că sunt școli de cartier foarte bune. Primarul a precizat că fetele lui au urmat școala generală la Școala 10, din cartierul Zorilor. 

 

Am făcut o investiție de 2 milioane de euro într-o școală din centrul Clujului și acum se mai solicită încă 12 clase suplimentare. Este vorba despre școala Bob. Unde vor veni acești oameni cu mașinile? E vorba despre Memorandumului, axa est - vest a orașului. Să nu creadă lumea că se va permite parcarea pe benzile de circulație, pentru că acolo vom avea benzi de transport dedicate”, a explicat primarul Emil Boc.

 

De asemenea, Boc solicită MAI, Ministerului Dezvoltării şi Guvernului, în ansamblu, să emită o reglementare normativă, cu caracter general, care să se aplice în toate situaţiile în care se solicită viză de flotant, astfel încât să se raporteze la o anumită suprafaţă locativă. 

 

În Legea Locuinţei avem stabilit spaţiul minim necesar pentru o persoană, dar nu se poate extinde această prevedere la flotant deoarece legea nu permite acest lucru. Dacă o lege naţională ar spune că, într-un spaţiu de 100 mp ai voie să iei ca flotant 3-4 persoane, ne-ar ajuta foarte mult în a evita controale şi verificări în teren. Astfel, noi vom putea evalua dacă într-un apartament pot fi primite un număr fix de persoane cu viză de flotant pe lângă cele existente. Fenomentul de flotant fictiv este făcut pentru locurile din şcoala primară, dar şi pentru obţinerea unui loc de parcare sau pentru înscrieri la creşe sau grădiniţe, fiind pervertită funcţionarea unui sistem normal”, a mai spus Boc.

Comentarii Facebook