Primarul Sorin Apostu folosea 17 telefoane mobile si schimba cartelele! Vezi unde se intalnea cu oamenii de afaceri
Procurorii DNA Cluj au explicat in fata judecatorului de la Curtea de Apel Cluj in ce fel incerca primarul Sorin Apostu sa se fereasca de anchetatori.
"Utilizeaza un numar impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecventa, la domiciliul si biroul acestuia fiind identificate, cu ocazia perchezitiilor efectuate la data de 9 noiembrie 2011, un numar de 17 telefoane mobile; stabileste intalniri conspirative cu invinuitii din dosar, care au loc in parking-ul Primariei municipiului Cluj Napoca, la etajul 5, locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor; pentru emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor de reabilitari de drumuri, solicita prezenta administratorului societatii K. (cea care realizeaza lucrarile in baza contractului incheiat cu Primaria Cluj Napoca) la domiciliul sau, intalniri la fel de conspirate; se deplaseaza in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, deplasari pe care incearca sa le ascunda, luand masuri de deplasare separata a lui fata de membrii familiei sale, cu avI.e diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia (ca de ex, vacanta din Dubai din perioada 20-25.10.2011 petrecuta cu familia invinuitului M. S., patronul E. SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro); se contacteaza si tine legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti si ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj Napoca; incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele faptelor ilicite", se arata in motivarea arestarii preventive a primarului, intocmita de Curtea de Apel Cluj.
Procurorii au mai aratat ca Sorin Apostu folosea cartele telefonice pentru sta de vorba cu Calin Stoia, actionarul Branter Veres, Simion Muresan, patronul Electrogrup, sau cu Mustafa bekar, administratorul Kiat SA. "Inculpatul A.S. foloseste cartele telefonice dedicate, in sensul ca, legaturile cu ei le tine doar prin acest mijloc de comunicare, iar invinuitii, la randul lor, comunica pe acele cartele numai cu inculpatul A.S.. Este evident ca, tot acest efort de conspirativitate, a fost facut tocmai pentru a ascunde natura relatiilor existente intre ei, si nu pentru ca cineva ar fi oripilat ca inculpatul se cunoaste cu invinuitii (doar toti au contracte in derulare cu primaria, deci este de presupus ca se cunosc) ci pentru ca, relatiile lor reale sunt cointeresate material, sunt esentialmente ilicite, iar ascunderea acestui ilicit s-a facut cu foarte multa minutiozitate. Daca activitatile lor ar fi unele oneste, transparente, este evident ca tot acest efort de ascundere nu ar mai avea loc", precizeaza procurorii.
Primarul Sorin Apostu este acuzat ca a apelat la serviciile unui specialist "pentru 'upgradarea' telefonului sau, pentru schimbarea IMEI-ului acestuia, urmarind in mod evident sa nu poata fi interceptat. La fel, intr-una din discutiile sale, inculpatul S.C. (Calin Stoia) tine sa-i precizeze unui cunoscut de-al sau ca el foloseste numai cartele telefonice preplatite, ca are mai multe telefoane, foloseste o cartela cateva zile dupa care o arunca, inlocuind-o cu o alta, pentru a se asigura ca nu este supravegheat:
S.C.M.: Ba, solutii ar fi. Imi dai tu un numar si te sun eu de pe alt numar. As putea vorbi, stii?
B.: Da. Iti trimit eu pe Facebook.
S.C.M.: Numai maine, ca eu am acasa vreo 3 telefoane din astea cu cartela, stii? Le iau, le arunc. Folosesc cartele si o arunc.
B.: OK.
S.C.M.: Imi dai un numar de telefon si te sun eu de pe un numar de acolo si putem vorbi. ….(discutie purtata la data de 25.08.2011)".
Anchetatorii mentioneaza un caz din luna septembrie 2011, cand un om de afaceri a dorit sa obtina o autorizatie si a apelat la Clain Stoia pentru a-l ajuta sa apeleze la primarul Sorin Apostu.
"S.C.M. (Calin Stoia): Nu, nu pot, eu pe telefon cu el nu pot vorbi.
B. H.: Nu, nu, nu sa vorbesti, da' ii trimiti un SMS cu un numar.
S.C.M.: Nu exista, nu exista. Crede-ma, ca nu vreau sa... asa ii, asa functioneaza...
B. H.: Am inteles, eu te-am intrebat m-am gandit la o varianta.
S.C.M.: Daca... deci singura varianta care functioneaza in afara de mine daca ma duc la el este sa te duci tu, caci te cunoaste, stie ca esti prietenul meu, stie cine esti si daca tu te duci si-i spui domnule, acolo, frumos. Iti spune vino la 10.30, te primeste instantaneu, deci nu exista sa stai, maxim 5 minute...
B. H.: Da.
S.C.M.: Da. Intri frumos, ii spui buna ziua, domnu' X, am o problema pe care nu stiu cum s-o rezolv", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj.
"La fel, in data de 2 august 2011, dupa ce a schimbat din nou cartela telefonica, pentru a putea intra in contact cu inculpatul A. S., inculpatul S.C.M. i-a trimis acestuia un mesaj cu continutul "Salut sunt C.", menit sa-l recunoasca ca "apartinand grupului" si sa-i raspunda la viitoarele apeluri, ceea ce s-a si intamplat.
O alta imprejurare la fel de importanta in sublinierea comportamentului infractional al inculpatului A. S. in relatiile sale interesate material este surprinsa in modalitatea in care acesta isi stabileste intalnirile cu invinuitii, comunicand si acest aspect eliptic, insa fiecare din interlocutori intelege exact sensul comunicarii, locul de intalnire.
Astfel, in doar cateva secunde vorbite cu inculpatul S.C. ii cere acestuia sa se intalneasca "sus" sau "acolo", locatia fiind aceeasi, Restaurantul "T." din Cluj Napoca, locul unde "au multe de vorbit si de cunoscut", dupa cum ne arata insusi inculpatul S.C.. Este de domeniul evidentei ca, cele necesar a fi discutate nu se pot vorbi la biroul din primarie, locul unde un primar onest ar trebui sa trateze problemele urbei pe care o conduce", au mai subliniat procurorii DNA Cluj.
Anchetatorii sustin ca primarul Sorin Apostu obisnuia sa se intalneasca cu diverse persoane la etajul cinci al parkingului Primariei, de pe strada Motilor. "Locatie aflata in afara oricarui control al organelor judiciare, apreciata asadar ca extrem de sigura de catre inculpat, locatie perfecta pentru a purta discutii relativ la faptele ilicite in care este implicat. Ce alta natura pot sa aiba discutiile purtate la ceas de seara intr-o astfel de locatie, daca nu una totalmente ilicita. Acest gen de intalniri le are inculpatul A. S. cu invinuitul M. S., administrator al SC E. SA, evident, o alta societate care deruleaza contracte cu primaria municipiului Cluj Napoca.
Cu acelasi invinuit, inculpatul A.S., a stabilit de altfel mai multe intalniri 'cu caracter urgent', la ore tarzii, in diverse parcari din municipiul Cluj Napoca. Urgenta era de fiecare data datorata unor acte de care invinuitul M.S. avea nevoie la societatea sa si care trebuiau sa fie eliberate de primaria municipiului Cluj Napoca, sub "obladuirea" inculpatului A.S..", se mai arata in documentul citat.
Descarca de AICI motivarea Curtii de Apel Cluj.
3 Comentarii
@Basescu. Frustratule...dute si culca...ca iti pusca capul si nu mai stat atata pe net dute si munceste ....nu intinde mana rusine sa iti fie.....
Sa deie CANCERU'in tzucalari!! Mancatori de maro!!!
de la tzucalarii lui apostu? ceva genu': omu' nu-i vinovat ...