Vineri 22 Noiembrie

Primarul Sorin Apostu, inchis in "Bastilia" de la IPJ Cluj! Nici politistii nu mai suporta condiile din arest. Vezi de ce


In ultimele zile s-a scris mult despre cum isi petrece primarul Sorin Apostu, primele zile din arest, alaturi de alti arestati. Ceea ce nu stie nimeni este faptul ca primarul Apostu sta singur in celula, deoarece, in cazul lui s-au luat masuri speciale de izolare pe perioada anchetei, astfel incat sa nu poate lua legatura cu nicio persoana.

Celula in care este inchis primarul Apostu este de doua persoane si are mai putin de patru metri patrati. Practic, sunt doua paturi suprapuse, iar de la marginea acestora si pana la perete este mai putin de un metru. Sorin Apostu a trecut cu bine peste primele trei zile de arest. A cerut sa ii fie aduse carti pentru a citi si se pregateste de recursul care se va judeca, cel mai probabil in aceasta saptamana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Bucuresti.

Celulele nu au aerisire, iar la toaleta trebuie sa ceri voie

Sorin Apostu este inchis in cel mai groaznic arest care se afla in Romania. Conditii ca in arestul Cluj nu exista nicaieri. Cine nu isi poate inchipui o inchisoare de prin ani 1600, trebuie neaparat sa viziteze, daca primeste aprobare, arestul Politiei de pe strada Traian. Situat la demisolul unei cladiri construite in anul 1938, pentru fosta Siguranta a Statului, arestul are 23 de camere si o capacitate de detinere de 65 de persoane.

In subsolul cladirii, igrasia si umezeala sunt peste tot, iar lumina naturala lipseste cu desavarsire. Regulamentul prevede ca, pe timpul noptii, de la ora 22.00 si pana la sase dimineata, usile celulor nu se mai deschid decat pentru cazuri speciale, de forta majora, interventii de prim ajutor medical sau restabilirea ordinii in interiorul celulelor. In ambele cazuri, interventia gardienilor se face in prezenta politistilor de la Datasamentul de Interventie Rapida (DIAS). Daca un arestat are in cursul noptii nevoi fiziologice atunci este obligat sa foloseasca tineta, care a doua zi este golita tot de detinut.

In timpul zilei, masurile generale de siguranta sunt aceleasi. Ziua, regimul este mai permisiv, desi usile celulelor sunt inchise in permanenta. Singura exceptie se refera la faptul ca detinutii pot merge, la cerere la toaleta, celebrele "wc-uri turcesti". In plus, in fiecare zi, detinutii sunt scosi la plimbare cate o ora in curtea interioara.

Si politistii se plang de conditiile din arest

De lipsa conditiilor de igiena se plang chiar politistii care trebuiesc sa lucreze in arest. Intr-un document al Sindicatului Politiei Cluj sunt trecute in reviste toate aceste lipsuri care te duc cu gandul la un arest de ev mediu si nu la anii 2011.

"La arestul de la resedinta inspectoratului, camerele de detinere nu sunt prevazute cu grupuri sanitare in interior. Acest fapt  determina angrenarea agentilor constant in scoaterea arestatilor din camere de mai multe ori pe zi, pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice, fiind obligati sa-i supravegheze la grupurile sanitare aproximativ 80% din timp. Acest aspect ingreuneaza  aplicarea tuturor masurilor stabilite prin consemnele speciale. Nu exista posibilitatea asigurarii unui iluminat natural in camerele de cazare,   nu exista ferestre exterioare, iluminatul fiind in exclusivitate artificial. Aerisirea in camerele de detentie se face printr-o plasa de sarma, protejata cu un grilaj din lemn, montate deasupra usilor de acces", se arata in documentul invocat.

In arestul Politiei Cluj, de foarte multe ori, s-a intamplat ca sistemul de canalizare sa cedeze astfel incat dejectiile au ajuns in celulele detinutilot. "Sistemul de canalizare este necorespunzator - in repetate randuri fiind necesara interventia lucratorilor de la Regia Apa-Canal pentru desfundarea canalizarii. Din aceasta cauza si a lipsei de ventilatie - arestul fiind situat la nivelul demisolului - exista permanent mirosuri insuportabile care poate dauna grav sanatatii personelor incarcerate, dar si lucratorilor de politie care isi desfasoara activitatea la acest arest. Tot din cauza retelei de canalizare, periodic, atunci cand ploua torential incinta arestului, in special Sectia A, holul si grupul sanitar B sunt inundate prin refularea apei din canalizarea orasului in incinta arestului (ex. in cursul anului 2010 arestul a fost inundat de sapte ori). Au existat situatii cand inaltimea apei a depasit 50 cm. Ca urmare, in urma acestor inundatii exista un pericol iminent de aparitie a unor focare de infectie, indeosebi in perioadele de timp cu temperaturi ridicate", se mai arata in documentul sindicatului de la Politia Cluj.

Comentarii Facebook