Probleme în „paradisul” IT-ului clujean. Angajații reclamă abuzuri și fraudă la o firmă de IT din Cluj
IT-ul rămâne în continuare în topul celor mai mari salarii și anul acesta, cu un salariu mediu net, pe industrie, de 6.000 lei. Însă, deși contribuţia sectorului IT la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7%, și în acest domeniu sunt semnalate abuzuri din partea angajatorilor. „Am fost nevoit să mint în documente”, spune unul dintre angajații Quantic Lab, firmă specializată în testarea jocurilor video, deținută de o companie suedeză.
Mai mulți angajați au povestit pentru Libertatea cum compania încarcă facturile clienților cu ore-om inexistente, încasând astfel bani pe o muncă ce n-a avut loc. Fondată și deținută de omul de afaceri suedez Lars Wingefors, Embracer Group deține în România firma Quantic Lab, condusă de Ștefan Șeicărescu. Quantic Lab este o companie specializată în testarea jocurilor video, fondată în 2006 de Ștefan Șeicărescu. La finalul anului 2020, dezvoltatorul suedez de jocuri video Embracer Group – cel mai mare din Europa – a achiziționat 95% din acțiunile firmei din Cluj, pentru suma de 4,75 de milioane de euro. Șeicărescu a rămas cu restul acțiunilor, de 5%, și a continuat să conducă firma din poziția de director general, notează sursa citată.
Această firmă s-a făcut vinovată de eșecul unui important joc. La finalul lunii iunie, sub protecția anonimatului, un angajat al firmei clujene a trimis 72 de pagini de documente interne către Upper Echelon LLC, un creator american de conținut online specializat în gaming. Conform analizei publicate pe YouTube de sursa menționată, documentele arată că firma Quantic Lab și-a mințit unul dintre clienții importanți, dezvoltatorul jocului Cyberpunk 2077.
Condiții de muncă draconice, hărțuiri verbale, abuzuri emoționale și chiar fraudă, confirmate de angajații firmei
Contactați de Libertatea, un fost angajat și un actual angajat ai Quantic Lab confirmă acuzațiile apărute în spațiul public la adresa companiei. Tudor* avea în jur de 20 de ani când s-a angajat. Urma să-și dea licența și a simțit că este momentul să-și câștige singur banii. Povestește că un coleg i-a zis de Quantic Lab. „Eu mereu am fost pasionat de jocuri video, așa că am zis să încerc. Procesul de angajare a fost destul de rapid. Nu aveam deloc experiență profesională când m-au angajat. Dar ăsta e cazul a 95, poate chiar 98% din persoanele care intră în Quantic”, a povestit tânărul pentru sursa citată.
Deși nu avea experiență, Tudor a avansat rapid în funcție: de la tester a ajuns team lead. Dar asta doar în practică, pentru că, deși responsabilitățile și volumul de muncă i-au crescut, salariul a rămas neschimbat vreme de mai multe luni. „Pentru că salariile erau foarte mici și mi-era greu să mă descurc cu banii, în prima lună am lucrat șapte zile din șapte”, susține el. Tânărul spune că în prima jumătate de an în care a lucrat în firmă, angajații nu erau remunerați dublu pentru weekendurile lucrate, deși Quantic Lab „taxa clienții cu cel puțin dublu pentru orele lucrate în weekend”. În atribuțiile de team lead ale lui Tudor intra și completarea unor rapoarte care, ulterior, erau trimise de Quantic Lab clienților săi.
În atribuțiile de team lead ale lui Tudor intra și completarea unor rapoarte care, ulterior, erau trimise de Quantic Lab clienților săi.
„Am fost nevoit să mint în acele documente de multe ori cu privire la numărul de angajați care lucrau pe un proiect. De pildă, scriam că lucrează cinci oameni, când, de fapt, lucrau doar doi. Au fost și cazuri în care lucra un singur om. Și nu vorbesc de zeci de proiecte, ci de sute de proiecte”, explică tânărul.
Clientul plătea însă pentru numărul fictiv de oameni, deci pentru numărul fictiv de ore lucrate: „În rapoartele trimise către clienți era un anumit număr de ore care trebuia îndeplinit. Și deși numărul real era de 8 ore de lead tester și 0 de tester. Eu puneam 8 ore de lead tester și 40 de ore de tester pentru cinci oameni – deci 40 de ore furate. Iar ora de tester era plătită în general de la 10 euro în sus, deci era vorba de mii de euro pe lună.”
Cine îndrăznea să raporteze neregulile era acuzat că-și „demoralizează colegii” Tudor confirmă și informațiile apărute pe canalul de YouTube american: Quantic Lab și-a mințit clienții inclusiv în ce privește pregătirea propriilor angajați. „Majoritatea celor care lucrau acolo nu aveau experiență deloc sau foarte puțină. La Cyberpunk au fost mulți testeri fără experiență, deși clientului i se promisese că la joc vor lucra doar oameni care activau în domeniu de cel puțin un an și jumătate. Cred că au fost doar șase-șapte oameni care au întrunit acea condiție.” Tudor, dar și alți angajați au încercat să atragă atenția asupra neregulilor, însă li s-a reproșat că „își demoralizează colegii” și că fac „prea mult zgomot”. În cele din urmă, Tudor a decis să demisioneze.
Obligați să vină la birouri în timpul carantinei și amenințați
Mihai* are în jur de 24 de ani și lucrează la Quantic Lab ca tester. „Am ajuns aici din lipsa altor oportunități și pentru că mi-am dorit să intru în domeniul IT”, spune el pentru Libertatea. Spune că primele nereguli observate au fost legate de restricțiile impuse de pandemie. „Erau inexistente. Masca se purta după chef, de distanțare nici nu putea fi vorba, iar birourile erau arhipline.” Mai mulți angajați au dezvăluit pe diverse platforme online că angajatorul i-a obligat să vină la birouri și în timpul carantinei și au existat focare pe care nimeni nu le-a declarat oficial. „Se îmbolnăveau oamenii pe capete la birou, dar firmei nu-i păsa de angajați.”
Și Mihai vorbește despre angajați noi, fără niciun pic de experiență în domeniu, puși pe proiecte pentru care clientul ceruse testeri seniori.
„Colegii sunt OK, la fel și mulți dintre lead testeri. În schimb, când cei din managementul superior sunt prezenți, se instalează teama și disconfortul. Colegii mai vechi mi-au povestit despre cazuri în care șefii cei mari urlau și își înjurau angajații sau îi mutau pe ture și proiecte neplăcute drept pedeapsă.” „Amenințările cu lovituri cu monitoarele în cap erau bonusuri”, a scris un alt fost angajat al Quantic Lab. Șefii români și străini ai firmei nu au răspuns solicitării ziarului de a comenta.
6 Comentarii
Bla...bla...bla....De ce nu v-ati dus niciunul la Directia pentru Protectia Muncii? Sau la Politie ? Toti stati ca loazele sa vi se cace angajatorii in cap! In SUA, Germania sau UK era demult inchisa cosmelia astora !
@clujean: sa începem cu începutul, Werner impostorul, trădătorul de neam și țara, ne, a spus, ca România este un stat eșuat, de aici începe toată degringolada
Si tot ei sunt cei care beneficiaza de facilitati fiscale si scutiri de impozite !
@Iorgu: Tu Ai amintit in timp ce **** pla popii care peimeste totul pe gratis de la stat ..
@Iorgu: partea asta cu impozite, si scutiri, i a tinut in tara. Pana in 100000 oameni produc cat 5 mil din agricultara. E o munca intelectuala, complicata. Pe langa ei, ca aduc bani din alte economii, beneficiaza toata lumea, se cumpara apartamente, consum de bunuri si servicii, etc.
Au ajutat mult economia aceatui oras, totul datorita universitatilor,… Citeste mai departe
@E sa i tina in tara: Scutirea de impozit a fost sa nu se lucreze cu Pfa pe norma de venit sau o parte din salar la negru. Ca asa statul aduna mai putine taxe.