Miercuri 18 Decembrie

Procesul casei umbrite de pe Câmpului se judecă de 10 ani! Nouă sentință devastatoare


Proprietarii unei case umbrite de un bloc, aprobat de Primăria Cluj-Napoca pe strada Câmpului, se judecă de 10 ani cu municipalitatea și până acum au câștig de cauză. 

Procesul a început în 2009, iar după ani de zile proprietarii casei au primit câștig de cauză și despăgubiri de 65.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca a făcut apel și acum proprietarii casei, Roşca Adrian Cosmin şi Roşca Ana Monica, au învins din nou Primăria. 

Judecătorii au stabilit că municipalitatea trebuie să achite despăgubiri de 280.000 de lei.

Respinge, ca nefondată, cererea de apel formulată de către apelantul – pârât Municipiul Cluj-Napoca, prin Primar în contradictoriu cu intimaţii – reclamanţi Roşca Adrian Cosmin şi Roşca Ana Monica, precum şi intimatul – pârât Şeulean Ioan împotriva sentinţei civile nr. 1644/2018 pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 21450/211/2017, pe care o păstrează în totalitate.

Obligă pe apelantul – pârât Municipiul Cluj-Napoca să plătească intimaţilor – reclamanţi Roşca Adrian Cosmin şi Roşca Ana Monica suma de 2300 lei, reprezentând cheltuieli de judecată parţiale în apel, precum şi intimatului – pârât Şeulean Ioan suma de 833 reprezentând cheltuieli de judecată în apel”, se arată în minuta deciziei, conform Clujust.

Decizia poate fi atacată din nou, așa că bucuria este una amară. În 2019, procesul se reia și proprietarii casei vor trebui să mai aștepte pentru a li se face dreptate.

Curtea de Apel Cluj a considerat că prin umbrire, valoarea casei familiei Roșca s-a diminuat cu 40%, iar proprietarii au primit o despăgubire de 283.000 lei. Expertiza efectuată a stabilit că blocul ridicat în baza autorizației de construire din 2008 nu permite însorirea minima de o oră și jumătate zilnic pentru imobilul reclamanților.

Blocul de pe strada Câmpului, cu trei etaje și mansardă, trebuia să fie, conform autorizației, unul de locuințe unifamiliale înșiruite (20 case unifamiliale – 7+6+7 module)” in regim de inaltime D+P+2E). Primăria l-a dat în judecată pe Ioan Șeulean, beneficiarul blocului, și a obținut demolarea imobilului, dar fără niciun efect. ”Paratul nu a respectat proiectul autorizat, in sensul ca a creat usi de acces direct din demisol spre exterior, pe fatada N-V, usi si goluri care nu au fost prevazute in proiect si a schimbat principiul caselor unifamiliale cu tronsoane de două module cu acces de pe aceeasi scara prin modificarea compartimentarii interioare”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj, din 2016.

Familia Roșca Adrian Cosmin şi Roșca Ana Monica s-au îndreptat în instanță împotriva contructorului și a Primăriei Cluj-Napoca, obținând câștig de cauză. ”Respinge excepţia necompetenţei materiale a primei instanţe in soluţionarea cauzei. Admite apelul declarat de reclamanţii Roșca Adrian Cosmin şi Roșca Ana Monica impotriva sentinţei civile nr. 4385 din 29.11.2012 pronunţată în dosarul nr. 1397/1285/2012 al Tribunalului Specializat Cluj pe care o schimbă in tot in sensul că admite acţiunea precizată şi in consecinţă: obligă pârâţii in solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 283.757 lei cu titlu de despăgubiri şi 12.992,85 lei cheltuieli de judecată din care 2560 lei către reclamanţi şi 10.432,85 lei în favoarea statului. Decizia este definitivă şi executorie”, se mai arată în decizia Curții de Apel Cluj, din 2016. 

Totul a fost acum menținut de judecători.


Proces casa umbrită - scurt istoric:

- familia Roșca a dat în judecată Primăria și constructorul blocului, Ioan Șeulean, în septembrie 2009, la Judecătoria Cluj-Napoca

- dosarul a fost declinat la Tribunalul Comercial

- dosarul a fost trimis la Curtea de Apel, unde s-a pronunțat în 2015 sentința cu despăgubiri de 65.000 de euro, în favoarea familiei Roșca

- în 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul spre competentă soluționare la Judecătoria Cluj-Napoca

- în 2016, la Judecătoria Cluj-Napoca,  un magistrat a reconfirmat despăguburile de 65.000 de euro

- apelul s-a judecat la Tribunalul Cluj, care culmea, a dispus trimiterea cauzei înapoi la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru că nu a fost suficient motivată sentința

- decizia de rejudecare a fost acatată la Curtea de Apel Cluj, iar în 2017, s-a dispus rejudecarea

- în 2017, Judecătoria Cluj-Napoca a dat din nou dreptate familiei Roșca

- primarul Emil Boc a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, iar, în 18 decembrie 2018, instanța a reconfirmat sentința pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 21450/211/2017

- în 2019, procesul ar putea continua, pentru că Primăria mai poate ataca senința din 18 decembrie 2018

Comentarii Facebook