Vineri 22 Noiembrie

Procuroare anchetata de DNA Cluj pentru a primit doua ghivece de flori, gasita nevinovata de Curtea de Apel Cluj


O procuroare arestata la propunerea DNA Cluj, sub acuzatia de instigare la fals intelectual, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite, a fost gasita nevinovata de Curtea de Apel Cluj.

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, Adriana Moldovan, a fost trimisa in judecata in 2010, dupa ce a stat in arest timp de 8 zile, fiind acuzata ca i-a aplicat o simpla sanctiune administrativa lui Emil Nistor, barbat cercetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Nistor, impreuna cu tatal lui, i-au construit procurorului un pod in fata casei din localitatea Valea Mariei, dar Adriana Moldovan a replicat ca pentru aceasta lucrare a achitat suma de 15.000 de lei. Anchetatorii au acuzat ca valoarea totala a lucrarii ar fi fost de 30.000 de lei.

Procurorul a mai fost acuzat ca a primit 20 de tone de marmura de la patronul unei firme din Bistrita, pentru a musamaliza un dosar de distrugere a unor mijloace de semnalizare de la CFR.

Adriana Moldovan mai fusese invinuita ca a intervenit pe langa un magistrat pentru a rezolva un dosar, care avea ca obiect un teren, dar si ca a primit doua ghivece de flori de la un barbat care a fost scos de sub urmarire penala pentru ca a condus fara permis.

"Instanta a dispus achitatea inculpatei Moldovan Adriana Veturia de sub invinuirile care i-au fost aduse de DNA Cluj intrucat, in mod corect si printr-o apreciere pertinenta a probelor de la dosar, judecatoarea fondului a constatat netemeinicia acuzatiilor aduse doamnei foste prim-procuror, acum pensionara. Referitor la faptele imputate, apararea a depus dovezi sub forma unor inscrisuri care dovedesc ca a achitat in intregime contravaloarea lucrarilor de consolidare a podetului de la Valea Mariei, comuna Sant, avand facturi si chitante. In cauza a fost dispusa si o expertiza tehnica pentru evaluarea costurilor reale ale lucrarii estimata de DNA la 30 de mii de lei noi, 300 de milioane de lei vechi, iar expertul a constatat ca aceasta valoare este mult supraevaluata. In realitate, banii achitati de doamna Moldovan reprezentand chiar mai mult decat valoarea reala, adica a platit 16.000 de lei", a declarat avocatul Tiberiu Ban.

Acuzatiile ca procurorul a intervenit pe langa un magistrat au cazut si ele. "La cel de-al doilea cap de acuzare s-a dovedit ca nu a primit niciun folos material si nicio suma de bani ilicit. Cei 2.000 de lei care i-au fost remisi reprezentau un onorariu avocatial ce era datorat fiului dansei, care este avocat in Nasaud. Se poate vorbi cel mult despre o abatere disciplinara, dar nicidecum desprte o fapta penala.

In privinta primirii unui folos necuvenit sub forma a doua ghivece in valoare de 30 de lei, instanta a apreciat pe drept cuvant ca aceasta nu prezinta pericol social.

In ceea ce priveste acuzatia ca ar fi primit 20 de tone de marmura, instanta a dispus scoaterea acestei acuzatii din proces pentru ca tonele de marmura erau de fapt nici bucati de piatra dintr-o cariera, fara nicio valoare", a mai spus Tiberiu Ban.

Avocatul a mai spus ca fostul procuror Adriana Moldovan a reclamat in instanta faptul ca a fost arestata timp de 8 zile, timp in care "a fost tratata intr-un mod total necorespunzator de catre ofiterii de politie judiciara ai DNA Cluj".

 

"Totodata, in baza acelorasi texte de lege, au fost achitati si inculpatii Rus Petru, judecator la Judecatoria Nasaud, de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de fals intelectual prev. de art. 289 Cod penal, RUSTI VASILE de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de cumparare de influenta prev. de art. 61 din Legea 78/2000 si SCURTU IOAN de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de cumparare de influenta prev. de art. 61 din Legea 78/2000.

De asemenea s-a constatat ca SC Dimex 2000 Company SRL nu are calitatea de parte civila sau vatamata in cauza si s-a ridicat masura sechestrului asigurator instituit prin indisponibilizarea sumelor de 3.700 euro si 3.400 lei apartinand inculpatei Moldovan Adriana Veturia, masura dispusa prin ordonanta nr. 40/P/2009 din data de 26.06. 2009  DNA - Serviciul Teritorial Cluj, si s-a dispus restituirea acestor sume catre inculpata.

S-a desfiintat in parte incheierea din data de din 22 mai 2009 din dosarul 417/265/2008 al Judecatoriei Nasaud, in ceea ce priveste mentiunile privind participarea la acea sedinta de judecata a procurorului precum si cele privitoare la concluziile orale formulate de acesta", se arata intr-un comunicat al Curtii de Apel Cluj.

Hotararea poate fi atacata cu recurs in 10 zile de la pronuntare.

Comentarii Facebook