Duminica 22 Decembrie

Procurorii, atac la firmele de renume din domeniul materialelor de construcții. Vizați sunt Gânscă și Așchilean

 

Inspectorii Antifraudă și procurorii DIICOT Oradea au declanșat investigații la firme importante din domeniul vânzărilor de materiale de construcții. 

 

Lista celor vizați este mare: Ambient, Arabesque, Sawa SA, MM Industry SRL, Matrics Concept SRL etc. Procurorii DIICOT au anunțat că administratorii acestor societăți comerciale ”fac obiectul dosarului penal”, în care există suspiciunea că s-a produs o evaziune fiscală în valoare de 50.02 milioane lei.

 

Anchetatorii de la DIICOT Oradea spun că aceste firme au constituit un grup organizat care a avut ca scop efectuarea de tranzacții nereale cu firme de tip fantomă. Facturile de la firmele fantomă atestau unele relații comerciale care nu au existat niciodată. Scopul final era de a crea în mod artificial TVA deductibil și de ”a diminua nelegal impozitul pe profit datorat statului”.

 

Firmele fantomă erau patronate de cetățeni români și maghiari, cu domiciliul în Ungaria. Acești cetățeni jucau doar rolul unor asociați și administratori, în realitate aceste societăți fiind controlate de cei implicați în lanțul infracțional. Aceste persoane, cercetate acum penal de DIICOT, scoteau banii din conturile bancare ale firmelor de tip fantomă, cu sacoșa, după care îi foloseau în interes personal, scrie Evz.ro.

 

SAWA din Cluj este controlată de un grup de oameni de afaceri, din domeniul construcțiilor civile, Ioan Așchilean și Agenor Gicu Gânscă. Ultimul a avut probleme cu manipularea bursei dar a fost achitat.

 

Toate afacerile lui Gânscă sunt derulate prin societatea ACI Bistrița, unde a cumpărat acțiuni Paul George Buta, fiul fostului judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe Buta. 

 

După declanșarea procedurilor de către Direcția Generală Antifraudă și DIICOT Oradea, societatea SAWA a intrat, subit, în insolvență. Datoriile societății către terți sunt de 27.5 milioane de lei.

 

Societatea nu a mai putut onora biletele de bancă și a ajuns în Centrala Incidentelor de Plăți, BRD a declarat scandent anticipat un credit de 3.5 milioane de lei, Banca Transilvania a blocat o altă linie de scontare, în valoare de alte trei milioane de lei, Direcția de Finanțe Cluj a anulat programul de reeșalonare a datoriilor, etc.

 

Lichidatorul judiciar se întreabă cum este posibil ca societatea SAWA să aibă venituri, în primele nouă luni ale anului 2015 de 32.9 milioane de lei, și să nu mai aibă bani pentru plata furnizorilor de materiale de construcții. O posibilă cauză, mai susține lichidatorul este faptul că firma a făcut afaceri cu firmele din trustul controlat de Gicu Gânscă și familia Așchilean, multe dintre acestea aflate acum în insolvență. ”Activitatea financiară a fost una păguboasă, cu rezultate financiare negative din cauza efectelor scontate și a creditelor de tip factoring aflate în derulare”, susține lichidatorul judiciar.

Comentarii Facebook