Miercuri 18 Decembrie

Procurorii DIICOT au anihilat o retea de hackeri cu ramificatii si la Cluj, care a dat un "tun" de 11 milioane de euro


Procurorii DIICOT au anihilat o retea de hackeri, ramificata si la Cluj, care a folosit conturi de voice over IP pentru a obtine un profit de 11 milioane de euro.

In toata tara au fost facute 42 de perchezitii si au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice.

"In fapt, se retine ca, in perioada octombrie 2009 "februarie 2010, invinuitii Zlate Catalin si Ciuvat Cristian au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit un numar de peste 50 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale.

Invinuitul ZLATE CATALIN a obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice, datele unor conturi VoIP (Voice Over IP), pe care le-a  folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinand bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut(la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, invinuitul ZLATE Catalin a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului
", precizeaza procurorii DIICOT.

 

Zlate a folosit o aplicatie care cauta pe Internet servere unde erau alocate numere VoIP, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifica numele de utilizator si parola de conectare la server.

"Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita "Zoiper", invinuitul Zlate Catalin efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute in mod  fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numarul de destinatie.

In acest mod, in perioada octombrie 2009 " februarie 2010, invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind  astfel societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, S.U.A.

Ulterior, membrii gruparii au efectuat, in perioada februarie " 06.12.2010, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., un numar total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste suma de 11.000.000 de Euro. Din aceasta suma, peste 1 milion de euro reprezinta beneficiul realizat de catre invinuiti
", au mai precizat procurorii.


42 de persoane sunt audiate, dar prejudiciul nu a fost recuperat.

Comentarii Facebook