Producătorii care au fost la Zilele Recoltei se plâng că au achitat o taxă de 1000 de lei. „Oamenii vor să cumpere produse autohtone la prețuri ACCESIBILE”
Prețurile în cadrul evenimentelor organizate la Cluj de administrația locală și județeană cresc, iar clujenii nu mai fac față la pretențiile de „oraș de 5 stele”. Se pare că administrația locală a modernizat Platoul Sălii Sporturilor doar ca să mai încaseze niște bani de la comercianții clujeni, lăsându-i pe locuitorii municipiului să „compenseze” ei prețurile halucinante la produsele locale expuse acolo.
„Era o vreme când Zilele Recoltei însemnau aprovizionarea cu legume pentru iarnă la prețuri accesibile, într-o atmosferă de sărbătoare mai degrabă necăutată, spontană.
Cred că acest lucru nu s-a schimbat. Oamenii vor să cumpere produse autohtone, la prețuri accesibile, de la producători locali, din apropierea Clujului.
Dar la târgul de azi, mulți dintre clujenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că în toată feeria festivalieră, prețurile au ajuns mult prea piperate ca să mai cumpere legume și fructe în cantități ca pentru iarnă.
De partea cealaltă, producătorii care au participat la târg prin asociația Produs de Cluj ne-au spus că au avut de achitat o taxă de participare de 1000 de lei pentru cele trei zile, la care s-au adăugat, bineînțeles, și alte costuri.
Ca să revenim la un târg care este mai mult despre fond și mai puțin despre formă, producătorii locali și consumatorii trebuie să aibă posibilitatea să se întâlnească într-un cadru mai accesibil, mai flexibil și mai echitabil, atât pentru unii cât și pentru alții.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de:
- piețe volante săptămânale în toate cartierele orașului
- de o verificare atentă a certificatelor de producători și de controale pe teren, astfel ca la tarabe să ajungă producători locali, nu samsari și, mai ales,
- facilități acordate producătorilor autentici, care să se reflecte și în prețul produselor.
Sunt soluții de bun simț, firești și la îndemână, pe care le-am propus și le vom propune în continuare administrație locale”, a transmis Alexandra Oană, consilier local.
Ziua Recoltei a avut loc la Cluj-Napoca în 22-24 septembrie, dar părut a fi mai mult „Ziua profitului”. Sărbătorile din ultimii 2 ani nu seamănă deloc cu cele de acum câțiva ani, când erau făcute și pentru oameni.
19 Comentarii
ORGANIZARE ,,, TAXE ,,, >>>bokbeton !!!
Ziua recoltei era atunci când vedeai oamenii plecând cu saci plini de produse,luate la un pret mic,așa era cândva,acum e un fake la fel ca tot ce ne înconjoară.
@Gospodarul Boc: Nu-ti permiti sa cumperi saci din recolta de 5 stele, facuta de samsari.
Din cauza taxei mai de 1000lei nu l-a vazut pe Boc excrocul cu taraba proprie . Se lauda in vara cu rosii si piersici produse in ograda lui , oare de la Dezmir?
Cine are 1000 lei pentru taxa de piata, aproape sigur nu e producator. A fist de dapt piata de samsari.
Ok , și?
Noi nu plătim pt stadion ?
Am luat de la voi de 1500 lei fara chitanța, sunteți nebuni?
Si la volante e la fel, la preturi. Doar ca acolo nu percepe Primaria taxe. In gheorgheni e langa Lidl si Kaufland. Ciudat, in zilele de trag s-a epuizat stocul de legume fructe de la supermarketuri.
@La fel volantele: prostimii poti vinde orice si rahat
Care a prins ziua recoltei de pe vremuri știe ce era atunci,abundentă de produse agricole ,must,toate ieftine,nu erau intermediari sa pună 7 prețuri,nu erau atâtea pesticide in produse.
@Falsa zi a recoltei: Acum abundența ptr.#TFL înseamnă rahaturile din superMarket, produse trase la indigo aceiași formă,mărime,culoare fără gust dar " Eco" parcă nu majoritatea au crescut și copilărit la țară să poată face diferență,Ziua Recoltei era pe bune cînd era amplasat în P-ța M.Viteazu unde acum tronează parcarea,tot omul se putea aproviziona… Citeste mai departe
La ce preturi de bișnițari aveți trebuie sa plătiți dublu
isi vor vinde in alta parte produsele, iar cetatenii din pubela untold vor cumpara lactate cu plastic, carne expirata, legume si fructe vopsite
viata este scumpa in orasul celor de 80mileur
Deci 333lei/zi taxa e prea mult. Poate vor sa si primeasca bani de la primarie sa vanda acolo. Spatiul ala e amenajat pe banii primariei Cluj-Napoca, nu pe banii primariei Jucu. Sa faca targ gratis la ei in sat, nu-i opreste nimeni.
@ : Esti prost de îți pute capul. 333 de lei pe zi înseamnă 100 de kilograme de cartofi pe care trebuie să îi vinzi ca să fii pe zero. Apoi benzină, munca ta, si numai după aceea toată truda de peste an le aduce profit!
@ : Nu exista "bani primariei" ... Aia sunt bani tuturor pe care ii administreaza niste incompetentnti in frunte cu Boc
@Ioan Pop: Alo tataie, vezi ca nu suntem in 1918. Nu se mai face profit din cartofi. Vinzi tu avocado, capsuni si fructul pasiunii! Sa va iau cartofii in PLA de tarani prosti!
deci buricu romaniei glojeenii bogati tot cauta pastarnac ieftin pentru zacusta ieftina?