Profesor clujean: „Clujul a devenit un oraș sufocant și plin de constrângeri/Întregul spațiu central este cenzurat și blocat”
Doru Radosav, profesor universitar și doctor la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filozofie, a relatat într-o opinie pentru Republica despre constrângerea și interdicțiile la care este supusă societatea clujeană. Potrivit profesorului, într-o societatea sănătoasă acestea trebuie să fie dublate în mod inteligent de soluții alternative, permisive. Lucru care nu se întâmplă la Cluj, un oraș sufocat de traiul scump și traficul infernal, în care oamenii sunt „strânși la perete” de soluțiile Primăriei, fără să li se ofere alternative.
„Se știe că în lume, după cum au analizat cei mai luminați membri ai săi, o societate se poate defini în două feluri: prin ceea ce permite și prin ceea ce interzice. Tot astfel, un cetățean într-o comunitate vie are dreptul de a-și îndeplini o dublă datorie: de a se supune, dar și de a pune la îndoială legile și regulile unei comunități, sau a unei societăți. O societate în care cetățeanului îi este permisă doar una și nu și cealaltă este o comunitate care se distribuie „într-una dictatorială, sau într-una de tip anarhist” (A. Manguel).
Am impresia că într-o mare măsură cetățenia și comunitatea clujeană sunt din ce în ce mai mult constrângere și interdicții directe sau indirecte. Atmosfera și ambientul din acest oraș au devenit irespirabile, sufocante. Mai întâi, este vorba de o constrângere indirectă din cauza traiului scump în Cluj-Napoca, deși primarul a afirmat, în repetate rânduri, sentențios și grav, că această scumpete face parte din legile pieței, ale cererii și ofertei. Poate că parțial are dreptate. Pe de altă parte, el nu are dreptate atunci când a impus o serie de interdicții și constrângeri în oraș care „nu te lasă să trăiești”. De exemplu, în virtutea unor proiecte de amenajare urbanistică, „care iau ochii” fraierilor – proiecte inspirate de arhitecți precari în gândire și de sfătuitori „de plesneală”, dar infatuați, care la rândul lor au văzut, sau și-au imaginat orașe occidentale – au impus în tot centrul Clujului interdicții privind circulația și parcările. Întregul spațiu central este cenzurat și blocat de stâlpi, dar și de alți „stâlpi”, cei în uniforma galbenă a celor din poliția locală. Aceștia avertizează, plini de importanță de la înălțimea funcției lor, pe cetățenii „neconformi” că li se ridică mașinile și vor fi aspru amendați.
Societatea restricțiilor este semnalizată și de acești polițiști care populează în număr mare străzile orașului, cu fețe spăimoase, impasibile, cu cascheta trasă pe frunte, cu priviri de oameni ajunși în funcții publice. Acești supraveghetori contra-actuali validează în mod evident interdicțiile și constrângerile. Pe de altă parte, este bine că supraveghează „legea și ordinea” din oraș, dar se știe că toate constrângerile trebuie să fie dublate în mod inteligent de soluții alternative, permisive care s-ar traduce prin locuri de parcare, pasaje, refugii, inele care să înconjoare și să descongestioneze centrul orașului, spații de respirație etc. Astfel se construiește o societate disciplinată, civilizată și cu dreaptă măsură, pe care trebuie să o gestioneze o primărie atât de autopremiată și mai ales atât de narcisistă.
Ne-a introdus toate artificiile și toată stilistica organizării spațiului urban din centrul Clujului care nu sunt altceva decât niște ridicole exerciții de futilitate. Toate acestea se doreau doar o imitație și o pastișă după orașele din Occident pe care marii edili ai Clujului le-au văzut, dar nu au înțeles mai nimic din rostul lor. Este greu de explicat existența unei mulțimi de bănci și scaune fixate pe marginea carosabilului pentru că cei care se așază pe ele doar inspiră aerul toxic emanat de multitudinea eșapamentelor din traficul supraaglomerat din Cluj. N-am înțeles retorica gureșă și ... guralivă față de iconoclasmul statuilor din oraș.
Constrângerile și interdicțiile supravegheate în stil milițienesc ne aduc aminte de vremurile comuniste. Repet, într-o societate democratică, constrângerile și interdicțiile ar trebui să fie dublate de alternative de relaxare, de reguli larg împărtășite și asumate de comunitatea umană și nu de potemkiade, de reguli și restricții impuse de ambiții și infatuări imature, pe negândite și pe nerumegate. Toate acestea nu „îngăduie Paradisului să existe, chiar dacă locul nostru va fi Infernul” (L.J. Borges)”, a scris istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru republica.ro.
40 Comentarii
Cu politia ai nimerit-o, unde-i nene ca lipseste cu desavarsire, plin de retardati pe drumurile publice. In cartiere e nebunie, fiecare parcheaza unde-l taie capul.
Punem taxa de oras, facem un referendum? Nici un candidat nu a promis macar masura asta mult dorita de clujeni. De ce, pai sunt sprijiniti/controlati de oamenii de afaceri, adica… Citeste mai departe
Ca mulți profesori universitari sunt pensionari din servicii ?
Iar întreb din ce aud, e important de știut. Chiar sunt și cunosc deja mulți făcuți așa peste noapte, profi universitari.
@Adevărat?: Universitatea Babes e printre cele mai bune din tara, iar dl. Radosav nu degeaba e profesor acolo. Pe langa ca e doctor in domeniul lui, are multe volume de specialitate publicate (unul din ele l-am folosit ca sursa pt teza). Pe dumnealui doar din vedere l-am cunoscut. Un prof de scoala veche, pe la 60-70 ani.
Orașul este aglomerat prea aglomerat, vîn toți aici am ajuns sa avem indieni, pakistanezi, filipinezi și mulți alții din tara, plus țigani la cerșit. Nu mai este Clujul cel liniștit și civilizat asta este klar.Viitorul nu suna bine.
Vă rog nu distrugeți pădurea Făget! Ne sufocăm in acest oraș! Dacă aduceți centura prin pădure ne terminați! Aceasta nu va ocoli orașul în acest fel!
@Daniela Moldovan: Se poate muta centura si printre blocuri sau chiar prin interioarele acestora. În China, Japonia, sunt și trenuri suspendate în această manieră. Ce preferi? Unde locuiești?
Degeaba tot căutați răspunsuri, Clujul a devenit un oraș sătesc de la primar pana la imensa majoritate a locuitorilor. Practic Clijul a devenit rural. Cum credeți ca poate evolua un oraș când orășenii aproape au dispărut? Cu sapa, cu coasa?
Faptul ca a facut viata scumpa in Cluj si prin asta orasul greu accesibil pentru forta de munca, a creat o competitivitate artificiala, creand iluzia ca la Cluj se intampla ceva, un fenomen, un boom, cand de fapt totul o fost un foc se paie reiesit din cresterea salariilor cauzata de lipsa fortei de munca, urmata de inflatie si imediat iluzia ca orasul… Citeste mai departe
CLUJUL UN ORAȘ CIVILIZAT
cine mai intra ca mine sa citeasca comentariile si sa repetw ca abia astept sa iasa nenea Boc sa ma rad de toti fraierii astia impotriva lui :)))) yoy tulai Domne da abia astept alegerile sa fiu primu care scrie aici la prostani:)))
@alez:
Nea Doru, mai este revista muzeului din Satu-Mare isi?
!
@sa mai iasa prin Europa civilizata donul bujetar sa vada cum e la Londra: Asa. Si cum e la Londra? Ai fost, sau ai vazut doar poze ?
@sa mai iasa prin Europa civilizata donul bujetar sa vada cum e la Londra:
@sa mai iasa prin Europa civilizata donul bujetar sa vada cum e la Londra: cum sa compari clujul cu londra?? Suntem un amarat de orasel. Revino-ti!
Cu textul asta si-a facut domn profeaor norma pe anul asta. Bugetar puturos
@Rmdsz:
in citeva zile, in luna copiilor, vor defila degeneratii, drogatii si pedofilii prin centrul clujului
fain la cluj :)
care politisti au impanzit orasul si cre isi fac treaba???? in cel mai bun caz lasa masina cu girofarul pornit si ei merg in treaba lor
@blabla: ar fi fain sa fie impanzit orasul de politisti, dar eu nu-i vad.
De ce domnu profesor de istorie nu isi da cu parerea despre istorie? Sa lase urbanismul la unu care a făcut 6 ani de facultate plus doctorat. Ce ar fi sa bată câmpii fiecare pe domeniul lui? Ai maine merge si prin sălile de operații sa dea indicații chirurgilor.
Culmea, unu care stie o meserie care ii place si a muncit din greu în domeniul lui… Citeste mai departe
@Gigi:
@Gigi: OK, am inteles. Inca un hater de serviciu. Poate ne explici stimabile ce pu.la mea au facut in Cluj acei "urbanisti" cu 6 ani (facuti degeaba) plus un doctorat (facut de asemenea degeaba) ???
@Gigi: nu trebuie sa fi expert ca sa iti dai seama ca orasul nu se mai dezvolta cu cap. Bocanul din rachitele si-a atins de mult limita si a ramas doar cu vorba. Vorba dulce care pare ca functioneaza la bostani ca tine
Stalpisorii aia is speciali pusi acolo pt bipezi ca tine, care si-ar bori harbu oriunde au "treaba". Ai intra cu rabla pana in scara blocului daca ai putea, este?
@Fvte-ti-ai conserva in teava de esapament, d-le profesor:
@Scoate limba din kurul lui Boc, kurva mica.:
Mai mergeti si pe jos sau cu bicicleta domnul profesor. Iar daca parcati corect, nu va va face nimic niciun politist. La noi fara stalpisori nu se poate, si asa sunt ocupate trotuarele de masini parcate. Trebuie sa invatam sa renuntam la masina personala in oras, in special in centru. Da, sunt de acord ca transportul in comun nu acopera tot orasul,… Citeste mai departe
@rr: sau nu ai inteles
@rr:
@rr: Cand stapanul tau, Boc, va merge cu bicicleta, zeci de mii de clujeni ii vor urma exemplul. Pana atunci taci si linge-l pe Boc in crapatura ca doar de asta esti bun.
mai sunt si profesori normali la universitatea aia progresita?
@bulisor:
In sfarsit ceva decent si real. Imi place ce am citit.
Nu se muta putin politistii sa faca legea si in Marasti sau Manastur daca is asa de tari? Ah da, is tari si rai cu babutele si studentii, ca in rest..
daca taceai,filozof ramaneai....
@lulu:
@lulu: