Profesor UBB Cluj, despre profesorii de liceu care distribuie substanțe interzise: ”Arată batjocură față de profesie și dispreț față de elevi”


Profesorul UBB Cluj și editorialistul Viorel Nistor a ridicat în discuție cazul șocant al profesorilor de liceu, care au fost prinși distribuind droguri elevilor. 

Cum s-a putut ajunge la situația (îngrozitoare, revoltătoare, absurdă) ca profesorii să distribuie droguri pentru elevii lor?! Și nu pare să fie o întâmplare și nu pare să fie un simplu caz izolat!

Să încercăm să identificăm câteva cauze (cu siguranță, nu toate): 

- prestigiul școlii, în ochii elevilor, profesorilor și părinților, e la pământ, a dispărut orice limită a rușinii, se poate întâmpla orice

- pe fondul penuriei (de motivație), nu mai funcționează niciun criteriu valid de selecție pentru profesori: intră cine vrea, rămâne cine vrea (dacă nu găsește altceva mai bun)

- cei implicați arată batjocură față de profesie și dispreț față de obiectul muncii lor (elevii) - responsabilitatea nici nu intră în discuție

- nu e nicio diferență dacă aceștia o fac pentru bani sau pentru că sunt pur și simplu declasați - n-ar fi trebuit admiși sub nicio formă

- societatea (ca mecanism social) și statul (ca mecanism instituțional) n-au găsit soluții pentru a evita asemenea aberații sfidătoate și descalificante pentru toți.

Pentru oamenii de vocație și pentru întregul sistem educațional, existența unor asemenea cazuri este o „lovitură de moarte”, sunt câteva lucruri evidențiate de profesorul Nistor, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Procurorii DIICOT arată că, în perioada ianuarie - septembrie 2023, mai mulți suspecți din județul Buzău au achiziționat, de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman, diferite cantități de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) și substanțe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA și 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău.

Surse apropiate anchetei au precizat că liderii rețelei sunt un bărbat de 34 de ani, din Buzău, profesor de economie, comerţ, calitatea produselor şi serviciilor la două licee (în Buzău și în Pătârlagele), și iubita sa, în vârstă de 38 de ani, profesoară la Liceul pentru Deficienţi de Auz din Buzău.

Drogurile erau comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar plata se realiza prin transferuri în echivalentul unei criptomonede. Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor avea loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS a locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției. Metoda se numește „dead drop”.

DIICOT Bacău a investigat un alt profesor care, de la începutul anului 2023, a cultivat plante de canabis într-o seră amplasată într-o localitate din zona rurală a județului, în scopul comercializării drogului de risc, către consumatori de pe raza județului Bacău, pentru suma de 70 lei pentru un gram. 

Este vorba despre un profesor de engleză 30 ani, care predă la trei şcoli generale din judeţul Bacău.

Comentarii Facebook