Profesorii Cornoiu, Rus, Vaihadazan si Avram au fraudat trei BAC -uri! VEZI AICI reschizitoriul procurorilor DNA
Grupul format din profesorii Ilie Cornoiu, Ioan Rus, Ioan Vaidahazan si Avram Dorel au fraudat BAC -urile, cel din 2009 si 2010. Procurorii DNA Cluj i-au trimis in judecata si afirma ca cei patru au obtinut un "profit" de 30.000 de euro.
Cei patru au fraudat sesiunile bacalaureatului din iunie si septembrie 2009, dar si pe cea din iunie-iulie 2010.
"In schimbul unor sume de bani cuprinse intre 250 si 350 de euro pentru fiecare proba scrisa, sume pretinse si primite de la un numar de 61 de candidati, inculpatii " cadre didactice au promis ca le vor inlesni acestor candidati promovarea in mod fraudulos a bacalaureatului. Pentru a asigura reusita celor promise, inculpatii s-au implicat in comiterea a nu mai putin de 164 acte materiale de falsificare a lucrarilor de bacalaureat la probele scrise (intre 1 si 4 probe pentru fiecare candidat), sustragerea lucrarilor originale si inlocuirea lor cu cele falsificate care au fost predate centrelor zonale de evaluare", se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Cluj.
Anchetatorii sustin ca dupa ce au audiat zeci de martori au reusit sa refaca traseul infractional al fiecaruia dintre profesori. "In perioada iunie 2009 " iunie 2010, Rus Ioan, in calitate de director al Grupului scolar "Alexandru Borza" a pretins de la un numar de 33 de candidati suma totala de 23.650 euro, din care a primit efectiv suma de 22.350 euro si 11.100 lei lasand sa se creada fata de acesti candidati ca are influenta pe langa unii din membri comisiilor de examen de la cele trei sesiuni de bacalaureat si ii poate ajuta sa promoveze in mod fraudulos probele scrise. Din banii primiti, inculpatului i-au revenit 18.550 euro si 10.000 lei", sustin procurorii.
In iunie 2009, Ioan Rus i-a dat Ioan Vaidahazan suma de 2.000 euro pentru ca, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de examen de la Grup ul Scolar "Alexandru Borza", sa il ajute sa fraudeze examenul de bacalaureat, prin falsificarea si inlocuirea lucrarilor scrise de candidati.
In perioada august - septembrie 2009, Ioan Rus, prin Ioan Vaidahazan, l-a platit pe Ilie Cornoiu, cu 1.800 euro pentru ca, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de examen de la Colegiul tehnic "Edmond Nicolau", sa schimbe lucrarile unor candidati care au terminat liceul la Grupul scolar "Alexandru Borza", cu altele falsificate, dar care contineau raspunsurile corecte.
"In acest context, pe parcursul derularii examenului de bacalaureat, sesiunile iunie 2009 si august - septembrie 2009, inculpatii Rus Ioan, Vaidahazan Ioan si Cornoiu Ilie au falsificat un numar de 122 de lucrari in sensul ca au creat aparenta de legalitate a unor lucrari ce au fost redactate de catre candidatii favorizati in alte sali si in alte conditii decat cele reglementate de metodologia de examen. Lucrarile redactate in salile oficiale de examen au fost inlocuite de cei trei inculpati cu lucrarile falsificate", se mai arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Cluj.
Pentru ca in 2009 au scapat basma curata, cei trei profesori au repetat schemat si in iunie 2010. Ei au falsificat un numar de 42 de lucrari de la Centrul de examen de la Grupul Scolar "Alexandru Borza", schimband lucrarile initiale ciu altele trase la xeros.
"In cursul lunii iunie 2010, inculpatul Vaidahazan Ioan a acceptat sa primeasca de la Rus Ioan o suma de bani al carei cuantum nu i-a fost comunicat in mod concret pentru ca, in virtutea atributiilor cu care fusese investit in calitate de membru in Comisia de bacalaureat, sa faciliteze fraudarea examenului in vederea asigurarii promovarii candidatilor care au platit sume de bani in acest sens. In cursul lunii iunie 2010, inculpatul Vaidahazan Ioan, in calitate de membru al Comisiei de examen de la Centrul de examen Grup scolar "Alexandru Borza", a primit de la doi candidati, printre care si inculpatul Matis Horatiu, suma de 800 euro pentru ca, in aceasta calitate, sa ii ajute sa promoveze in mod fraudulos examenul de bacalaureat la probele scrise pe care acestia urmau sa le sustina la centrul de examen mai sus mentionat, in cursul lunii august 2009, inculpatul Vaidahazan Ioan a pretins si primit de la mai multi candidati, printre care si inculpatii Toth Marton Csaba si Farcas Ioana Paula, suma totala de 3.400 euro si 1500 lei, din care a ramas cu suma de 1.600 euro si 1.500 lei, lasand sa se creada ca are influenta pe langa unii din membri comisiilor de examen de la Centrul de examen de la Colegiul tehnic "Edmond Nicolau" si ii poate ajuta sa promoveze in mod fraudulos probele scrise de la examenul de bacalaureat", mai precizeaza procurorii clujeni.
In cursul lunii ianuarie 2010, Ioan Vaidahazan a pretins si primit de la un candidat suma de 300 euro, lasandu-l sa creada ca are influenta pe langa unii membri ai comisiei de examen de la de la Grupul scolar "Alexandru Borza" si il poate ajuta sa promoveze examenul de competente lingvistice.
Ilie Cornoiu a primit si el importante sume de bani din partea profesorilor Ioan Rus si Ioan Vaidahazan si Dorel Avram. "In sesiunea de bacalaureat din august-septembrie 2009, inculpatul Cornoiu Ilie a primit de la inculpatii Rus Ioan, Vaidahazan Ioan si Avram Dorel suma totala de 4.300 euro pentru ca, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de examen de la Centrul de examen de la Colegiul tehnic "Edmond Nicolau", prin incalcarea atributiilor pe care le avea, sa ii ajute sa fraudeze examenul de bacalaureat la probele scrise in interesul mai multor candidati. In acelasi scop, Cornoiu Ilie, in cursul lunii iunie 2010, a acceptat sa primeasca de la inculpatii Rus Ioan si Avram Dorel o suma de bani al carei cuantum nu i-a fost comunicat in mod concret. De asemenea, in cursul lunii august 2009 si iunie 2010, inculpatul Avram Dorel, in calitate de director la Grupul scolar Didactica Nova si director adjunct al Liceului "Victor Babes" din Cluj Napoca, a pretins de la mai multi candidati suma totala de 14.650 euro, din care a primit suma de 13.950 euro, lasand sa se creada fata de candidatii respectivi ca are influenta pe langa unii din membrii comisiilor de examen de la cele doua sesiuni de bacalaureat (august-septembrie 2009 si iunie 2010) si ca ii poate ajuta sa promoveze in mod fraudulos probele scrise de la bacalaureat", se precizeaza in rechizitoriul.
Potrivit procurorilor DNA Cluj, cei 16 elevi care au fost trimisi in judecata pentru cumparare de influenta au platit sume curprinse intre 400 si 1.100 de euro, pentru promovarea examenului de Bacalaureat din anii 2009 si 2010.
Rolul lor a fost si de a redacta lucrarile care mai apoi au fost predate in locul celor scrise de candidati in salile de examen. "Au falsificat lucrarile scrise la unele probe in sensul ca au redactat alte lucrari in alte sali decat cele de examen si avand la dispozitie subiectele rezolvate, cunoscand ca lucrarile originale vor fi inlocuite cu cele falsificate", sustine procurorii.
Pentru recuperarea prejudiciului, a fost instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile apartinand lui Ioan Rus, Ioan Vaidahazan, si Dorel Avram.
Dosarul va fi judecata la Tribunalul Cluj.
0 Comentarii