Sambata 21 Decembrie

Profesorii de la Universitatea "Babes-Bolyai" cer anularea Legii Educatiei! Ei vor sa fie lasati sa munceasca si dupa 65 de ani


Sute de profesori de la Universitatea "Babes-Bolyai" au trimis un memoriu Ministerului Educatiei prin care cer anularea Legii Educatiei Nationale.

"Stabilirea mecanica a unui criteriu de pensionare (varsta de 65 de ani) pentru profesorii universitari antreneaza o hemoragie a valorilor, prin migrarea efectiva a foarte multi profesori. A forta pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani, fara a lua in seama opera si valoarea efectiva a fiecaruia, va priva institutiile romanesti de cea mai calificata parte a specialistilor. Aceasta fortare are multe implicatii juridice (doctoranzii pot actiona in justitie nerespectarea contractelor de studii). Mentionam ca asemenea masuri au mai fost aplicate doar in regimurile de dictatura, din 1938 incoace. Fortarea va afecta grav un sistem aflat in criza de specialisti, al caror efectiv real inca era sub nevoile tarii. Fortarea amintita este in evidenta contradictie cu tendinta generala din sistemele avansate din Europa si America, de pilda, Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Polonia si alte tari au trecut la ridicarea varstei de pensionare a profesorilor universitari de varf, iar SUA si Canada au legi contra discriminarii pe criterii de varsta, in vreme ce Franta se misca pe aceeasi directie", se arata in memoriul profesorilor de la UBB.

Cadrele didactice de la Universitatea clujeana sustin ca, daca aceasta lege va fi aplicata, Romania risca sa nu isi atinga obiectivele asumate in fata Uniunii Europene.

"Consiliul National al Rectorilor a solicitat inlocuirea Legii Educatiei Nationale pentru a asigura functionalitatea sistemului de invatamant. Pensionarea profesorilor universitari la implinirea varstei de 65 de ani, cu pierderea calitatii, pe de o parte, si blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, pe de alta parte, creeaza in Universitate o situatie dificila, deoarece se perturba si se dezorganizeaza anul universitar in desfasurare, pune Universitatea in situatia de a nu mai indeplini criteriile de acreditare, o lipseste de resursa umana cea mai calificata, reduce potentialul de cercetare stiintifica si cel al scolilor doctorale.
Mentionam faptul ca efortul de conflictualizare a generatiilor nu da rezultate si ca un astfel de efort, care, din pacate, se face astazi in tara noastra, nu numai ca este fara precedent, dar distruge institutiile. in universitatile din Romania este loc pentru orice persoana bine calificata si competitiva
", mai precizeza profesorii de la UBB Cluj.

Memoriul a fost semnat de 49 de profesori universitari, dar si de alte 1.600 de cadre didactice semnatare ale Declaratiei cadrelor didactice din Universitatea Babes-Bolyai.

Comentarii Facebook