Duminica 8 Septembrie

Profesorul Ioan Bolovan: ”Au trecut deja două ierni de umilințe pentru Școala Ardeleană” - FOTO


Grupul statuar ”Școala Ardeleană” a fost doborât de pe soclul din fața Universității ”Babeș-Bolyai” și ”înfipt” în granit, spre nemulțumirea clujenilor, care spun că a fost stricat acest monument.

După luni de scandaluri, Primăria Cluj-Napoca și primarul Emil Boc au recunoscut că au greșit, iar proiectanții au fost obligați să refacă soclul. Până în acest moment nu s-a făcut nimic. 

A mai trecut o iarnă grea/Nu e nimic vom aștepta/Căci vine vara/SOCLUL după ea”. Mai aștept și mai sper. Au trecut deja două ierni de umilințe pentru Școala Ardeleană. Și nu numai, fiindcă ei reprezintă NAȚIUNEA ROM NĂ umilită și îngenuncheată…”, a spus profesorul universitar Ioan Bolovan, fost protector al UBB Cluj.

Alți clujeni vorbesc chiar despre un protest. ”E rost de un miting de protest in fata PRIMARIEI! Vad ca primarul BOC, ne minte în continuare!”, au scris aceștia la postarea profesorului Bolovan.

429663973_10227455469704810_8210876711509680333_n.jpg

Primăria Cluj-Napoca va plăti din ”buzunarul” orașului realizarea soclului Grupului Statuar ”Școala Ardeleană”, pe care l-a demolat fără să se gândească la impactul în rândul opiniei publice. 

Pentru că finanțarea nu poate fi asigurată din fonduri europene, așa cum s-a făcut pentru toată strada, acum lucrările de realizarea a soclului vor fi suportate din bugetul orașului. 

În plus, lucrările la șantierul Kogălniceanu - Universității va fi prelungit până în 30 aprilie 2024, după ce termenele au mai fost depășite de câteva ori.

Proiectantul lucrării, firma Mossfern, a intrat în conflict cu primarul Emil Boc, după ce opinia publică a arătat cu degetul modul în care a fost executată lucrarea și faptul că Grupul Statuar ”Școala Ardeleană” a fost ”plantat” în granit, fără niciun soclu.

Primarul Emil Boc l-a concediat pe arhitectul Arnold Macalik, sub presiunea publică, și a contractat un nou proiectant, pentru suma de 80.000 de lei. 

Macalik a atacat decizia în justiție, iar Boc a dat înapoi și a anulat notificare prin care rezilia contractul firmei Mossfern.

Nimeni nu mai știe acum când se vor face lucrările de refacere a soclului.

Comentarii Facebook