Profesorul Ioan Coman, despre exodul medicilor: Cei valoroşi rămân în ţară dacă au şanse de afirmare

 

Profesorul universitar clujean, Ioan Coman, directorul Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că tinerii medici valoroşi vor rămâne în ţară dacă universităţile şi şefii de clinici le vor oferi şanse reale de afirmare profesională. 

 

Medicul clujean a adresat un mesaj colegilor săi, care se află la conducerea unor mari clinici, să gestioneze cu înţelepciune relaţiile cu viitorii medici. În opinia profesorului universitar, nu atât interesul financiar este cel care îi determină pe tinerii medici să plece din România, cât opreliştile în afirmarea capacităţii lor profesionale.

 

Eu îi înţeleg pe tineri: la 25-30 de ani doreşti să devii cel mai bun şi dacă nu ai acasă această şansă, încerci să o găseşti în altă parte. Din păcate sunt destule colective în care acest aspect este deranjant pentru tinerii medici. Eu am făcut eforturi disperate să îmi ţin lângă mine tinerii colaboratori din specialitatea mea şi pe cei din alte colective. M-am străduit mult să reţin acasă, la Cluj-Napoca şi în ţară, urologi foarte bine pregătiţi”, afirmă renumitul profesor.

 

Despre exodul medicilor, Ioan Coman spune că ”nu trebuie să privim ca o mare pedeapsă faptul că ne pleacă doctorii din ţară”.

 

Dar dacă le oferim acasă şanse de afirmare profesională, ei rămân să lucreze în unităţi sanitare din ţară, chiar cu salarii foarte mici, iar dacă nu, pleacă în străinătate. În acele colective în care profesorii nu sunt generoşi cu probatorii lor, rezidentul sau tânărul specialist trebuie să îşi găsească o cale de a supravieţui şi alege, în final, munca peste hotare. Dar nici unul dintre ei nu o face cu inima deschisă. Adresez un mesaj pentru şefii de clinici şi pentru universităţile din România să supravegheze puţin acest fenomen şi să promoveze acei dascăli care au făcut o artă din practicarea medicinei şi care ştiu să gestioneze relaţiile cu viitorii medici. Tinerii valoroşi rămân în ţară dacă profesorii şi şefii de clinici le creează şansa de a lucra, de a se valida profesional. Interesul financiar este minor pentru cei ce pleacă, în schimb interesul pentru afirmarea capacităţii profesionale este major. Eu îi înţeleg pe tineri: la 25-30 de ani doreşti să devii cel mai bun şi dacă nu ai acasă această şansă, încerci să o găseşti în altă parte. Din păcate sunt destule colective în care acest aspect este deranjant pentru tinerii medici. Eu am făcut eforturi disperate să îmi ţin lângă mine tinerii colaboratori din specialitatea mea şi pe cei din alte colective. M-am străduit mult să reţin, acasă, la Cluj-Napoca şi în ţară, urologi foarte bine pregătiţi. Le-am oferit şansa de a lucra atât în clinici de stat cât şi în mediul medical privat, pentru a-şi putea completa veniturile. Cei mai mulţi dintre ei au fost peste hotare, la multe schimburi de experienţă, dar văzând că pot să lucreze alături de mine, au rămas acasă. Majoritatea dintre ei au un loc de muncă la Cluj-Napoca. Sunt valoroşi urologi şi vor prelua responsabilităţile noastre, în câţiva ani de zile. Am liniştea că am făcut ceva trainic pentru viaţa medicală a Clujului”, a spus medicul.

 

Foto: Faclia.ro

Comentarii Facebook