Vineri 22 Noiembrie

Profesorul Oliviu Pascu: Pacienții hepatită și ciroză hepatică cu virus C să nu mai folosească Interferon pegilat și Ribavirina

 

Profesorul Oliviu Pascu, președintele Comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătății, lansează un apel către medici și pacienții hepatită și ciroză hepatică cu virus C.

 

Urmare a numeroaselor studii clinice și ghiduri terapeutice apărute în literatura de specialitate în ultimele luni, precum și a discuțiilor cu numeroși specialiști români și străini la recentul Simpozion de Hepatologie ( București, 25-26 aprilie 2014), profesorul Pascu crede că este necesară o nouă strategie de tratament a pacienților cu Hepatite cronice și Ciroze hepatice  cu virus C.

 

Acesta solicită ”medicilor gastroenterologi din întreaga țară să nu mai prescrie tratamentul standard cu Interferon pegilat și Ribavirina- pacienților cu virus C având în vedere eficiența modestă, durata lungă a tratamentului și efectele adverse numeroase care apar în cursul terapiei, în condițiile în care, foarte probabil,vor exista în anul următor opțiuni terapeutice noi, mult superioare.

 

Sfătuim pacienții cu Hepatite cronice și Ciroze hepatice cu virus C să nu mai solicite și să nu mai accepte tratamentul standard (Peg interferon + Ribavirina). Acest tip de tratament este contraindicat de ghidul Nord-American și nu este indicat de ghidul European de tratament al pacientilor respectivi. Există premise certe că în decursul unui an (cât ar dura tratamentul standard care ar începe acum) să se introducă în protocoalele romanești medicamentele antivirale noi cu eficiența mult sporită, sigure și cu adminstarare mult mai avantajoasă.

 

Am solicitat Ministerului Sănătății să scoată de pe lista de medicamente compensate antiviralele directe de generația 1-a (Boceprevir și Telaprevir) și să introducă antiviralele de generația a 2-a aprobate deja în Europa (Sofosbuvir, Simeprevir) ca și pe cele ce vor fi înregistrate până la finalizarea noii liste de Medicamente compensate”, a precizat profesorul Pascu.

 

Suntem convinși că prin negocieri directe cu firmele producătoare MS, CNAS pot obține reduceri de prețuri pentru medicamentele amintite, având în vedere numărul mare de pacienți ce așteaptă noile terapii. În acest fel vor putea avea acces la tratament un număr mai mare de pacienți la aceleași alocații bugetare”, a mai spus președintele Comisiei de Gastroenterologie a MS.

Comentarii Facebook