Duminica 22 Decembrie

Programul ,,Masa sănătoasă”, criticat de o mămică din Cluj: ,,Nu cred că își au rostul în bucătăria românească”


Programul o ,,Masă sănătoasă” își propune să ofere un suport alimentar fiecărui elev, o dată pe zi, contra unei sume de 15 lei. Peste 1.000.000 de elevi sunt așteptați să profite de această inițiativă a Ministerului Educației. 

Cu toate acestea, nu toate persoanele care au apelat la acest program sunt mulțumite, pe deplin, de el. Acesta este și cazul unei mămici din Cluj-Napoca care, cu toate că este recunoscătoare pentru acest beneficiu, consideră că programul are câteva elemente care nu își au rostul în bucătăria românească. 

În încercarea de a rezolva problema expusă, femeia a trimis un mesaj înspre autoritățile locale. 

,,Legat de programul o masă caldă pentru școlari vă scriu. În primul rând sunt recunoscătoare pentru acest beneficiu dar totuși ar dori să fac o recomandare dacă se poate. Sunt multe sosuri care nu cred că își au rostul în bucătăria românească cum sunt sosul de curry și cel de lapte de cocos. Mi-ar plăcea dacă ar fi scoase din meniu și în loc sa puneți simplu niște fasole boabe scăzută sau paste,” a semnalat clujeanca. 

În programul ,,Masă sănătoasă”, elevii primesc un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Cum funcționează programul o masă sănătoasă:

Acest program a fost anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, la începerea anului școlar 2023-2024: „Urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală.” 

  • După ce școala este selectată, directorul propune ce tip de suport alimentar primesc elevii, masă caldă sau pachet alimentar. Se aprobă propunerea de către consiliul de administrație al școlii. Apoi, această propunere va trebuie aprobată și de către Consiliul local. 
  • Autoritățile locale derulează procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde sau a pachetelor alimentare.  Finanțarea este asigurată de autoritățile locale, primarii plătesc furnizorii. 
  • Școala desemnează un responsabil de program. Inspectoratele școlare monitorizează implementarea programului și desemnează un inspector responsabil.

În Cluj-Napoca 4 școli beneficiază de acest program:

  • Școala Gimnazială „Emil Isac”
  • Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”
  • Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”
  • Școala Gimnazială „Traian Dârjan”

Lista completă a unităților școlare din Cluj incluse în program:

lista-full.jpg

FOTO: Rol ilustrativ.

Comentarii Facebook