Miercuri 18 Decembrie

Proiect de educație juridică în limba semnelor române


Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual anunță apariția unui nou instrument digital pentru surzi. 

„Educație Juridică în Limba Semnelor” este un proiect realizat în parteneriat cu Asociația VeDem Just și finanțat de programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow. 

Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități precum și legea 27/2020 stipulează dreptul persoanelor deficiente de auz la educație și informare în limba semnelor. Astfel, proiectul a avut ca scop accesibilizarea informațiilor juridice pentru persoanele deficiente de auz, prin traducerea în limba semnelor române a manualului „Educație Juridică pentru Liceeni”, scrisă de Judecătorul Cristi Danileț. Materialele video în limba semnelor române pot fi accesate gratuit pe https://manual.ailg.ro/educatie-juridica-in-limba-semnelor/ unde se găsesc peste 120 de filmări însoțite de textele accesibilizate. De asemenea, 45 de termeni juridici au fost explicați în limba semnelor  române și introduși în dicționarul http://dlmg.ro/dictionar/ termeni care stau la baza înțelegerii informațiilor juridice. Respectând principiul „Nimic despre noi fără noi” al aceleiași Convenții ONU, echipa de implementare a proiectului a fost constituită aproape exclusiv din persoane surde, utilizatori nativi ai limbii semnelor române, pentru a crește impactul acestui instrument asupra comunității surzilor.

Accesul la informații juridice de bază este extrem de limitat în rândul surzilor din România, cu atât mai mult cu cât limbajul juridic este și mai greu accesibil, însă acest acces este vital pentru exercitarea drepturilor și obligațiilor pe care persoanele surde le au ca cetățeni ai României. Cu toate că informațiile traduse în LSR se adresează liceenilor, acestea pot fi accesate de oricine, astfel că beneficiarii indirecți sunt toți cei peste 23.000 de utilizatori ai limbii semnelor române. Așadar, prin acest proiect, dorim să participăm la creșterea puterii de autoreprezentare a persoanelor surde, la o mai bună integrare și responsabilizare în cadrul societății, și implicit la creștere a calității vieții persoanelor surde”, transmit treprezentanții Asociației. 

ANIALMG a fost fondată în anul 2008 pentru a asigura șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz prin promovarea limbajului mimico – gestual/limbii semnelor române, prin asigurarea serviciilor de interpretariat de calitate și prin oferirea oportunităților de formare și colaborare pentru interpreți. Asociația are numeroase colaborări la nivel internațional, activități de formare profesională pentru interpreți și implementează proiecte  în beneficiul persoanelor surde. Pentru detalii, vizitaţi www.ailg.ro si www.dlmg.ro

Asociația VeDemJust a fost înființată de ziua drepturilor omului, pe 10 decembrie 2015 și a primit recunoaștere din partea autorităților la începutul anului 2016. Scopul său este unul complex și include: promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Pentru detalii, vizitaţi https://vedemjust.ro/ 


Comentarii Facebook