Duminica 22 Decembrie

Propunere salvatoare? Spitalul CFR Cluj să fie preluat de Primăria Cluj-Napoca, pentru a nu fi închis


Un consilier local USR a propus, într-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local, ca Spitalul CFR Cluj să fie preluat de Primăria Cluj-Napoca.

Angajații de la un spital clujean, anunțați înainte de Crăciun că unitatea se închide

Am depus azi un proiect de HCL pentru transferul Spitalului Clinic CFR Cluj-Napoca din administrarea Ministerului Transporturilor la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca pentru modernizare și îmbunătățirea serviciilor medicale.

Spitalul CFR este un spital public care se finanțează din prestări de servicii medicale și din subvenții, fiind structurat în 12 secții, cu un total de 263 paturi. Chiar dacă în spital sunt consultați anual 9 mii de pacienți, iar în ambulatoriu cifra se dublează, nu există condiții corespunzătoare de internare și tratament, atât datorită degradării clădirilor spitalului cât și a lipsei aparaturii de specialitate necesare.

Clădirile spitalului sunt vechi și se află într-o avansată stare de uzură iar Ministerul Transporturilor nu poate aloca fondurile necesare pentru renovarea acestuia. În ultimii ani la spital s-au realizat doar lucrări limitate, iar pentru anul 2022 au fost bugetate investiții în studii de modernizare a secțiilor și a spitalului în ansamblu, lucru care denotă existența unei preocupări a managementului pentru creșterea calității serviciilor oferite pacienților”, a precizat consilierul Călin Groza.

Acesta a dezvăluit că municipiul Cluj-Napoca are bani pentru a interveni și salva spitalul amplasat într-o zonă ultra centrală.

Municipiul Cluj-Napoca dispune de resurse financiare pentru asigurarea necesarului funcționării spitalului, modernizării și dotării la standarde înalte prin investiții, așa cum a făcut în ultimii ani în cazul Spitalul Clinic Municipal Clujana. De asemenea Consiliul Local a alocat constant sume nerambursabile de la bugetul local pentru spitalele din municipiu care nu se află în subordinea Primăriei. Doar în anul 2022, alocările pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală, precum și efectuarea de lucrări de întreținere și reparații curente necesare au depășit în total suma de 10 milioane lei”, a mai spus Groza.

Consilierul USR susține că legea permite transferul spitalului, dând exemplu alt transfer realizat recent. ”Există un precedent de transfer al dreptului de proprietate din domeniul public al statului român şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiul Cluj-Napoca, prin transferul terenului aferent Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca realizat în 2017 prin HG nr. 458/201”, a încheiat Călin Groza.

Modernizarea Spitalul CFR ar putea fi realizată prin PNRR Pilonul II și din bugetul anual al Municipiului Cluj-Napoca.

Spitalul ar putea extinde oferirea de asistenţă medicală de specialitate complexă pentru locuitorii din sudul municipiului, fiind situat pe strada Republicii, complementar cu Spitalul Clinic Municipal Clujana care este situat în zona de nord.

Activitatea în secțiile Chirurgie IV și Medicală IV ale Spitalului, care sunt transformate în clinică universitară încă din anul 1975, este necesar să continue să se desfășoare și în acest mod de administrare.

Comentarii Facebook