Duminica 22 Decembrie

Protest la Cluj contra violenței asupra femeilor, organizat de 8 martie - FOTO


Zeci de femei s-au adunat în Piața Unirii, în seara zilei de 8 martie, pentru a trage un semnal de alarmă în privința violenței la care sunt supuse femeile. 

Atâta vreme cât privim violența împotriva femeilor ca pe o anomalie a sistemului, ca pe o excepție de la bunul mers al lucrurilor, nu vom rezolva niciodată această problemă. Percepția asta nu e doar falsă, dar și blochează orice reflecție corectă asupra fenomenului. Violența împotriva femeilor nu e o anomalie a sistemului, e parte din el.

Cum arată sistemul care perpetuează toate aceste crime și abuzuri?

Dincolo de șirul agresorilor, imaginea acestui sistem o dau, mai ales, cei care facilitează abuzul. De la persoana pioasă care îndeamnă soția bătută să își poarte crucea, la polițistul care fraternizează cu soțul violent, la magistratul care consideră că o fetiță de 11 ani pot provoca bărbați adulți și face sex consimțit cu ei, până la mentalul nostru colectiv conform căruia rufele se spală în familie și cine nu te bate, nu te iubește. Toți fac parte din sistemul care ne învață să găsim justificări agresorilor și să blamăm victimele.

2019 a fost anul în care Alexandra Măceșanu a fost ucisă cu concursul autorităților și toți cei 7 violatori din Vaslui au fost eliberați înainte de termen, iar 2020 a început cu știrea despre primarul PNL care a abuzat două adolescente traficate în primărie și cu valul de batjocură la adresa Danielei Crudu care nu se conforma standardului de victimă general acceptat.

Aceasta este imaginea violenței instituționalizate. Indignarea noastră e zadarnică, cât timp sistemul rămâne neschimbat”, a explicat Alexandra Oană, participantă la protestul de duminică seara, într-o postare pe Facebook.

Comentarii Facebook