Vineri 22 Noiembrie

PSD a pus pe butuci Spitalul Regional din Cluj. Decizie de ULTIMĂ ORĂ

 

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, anunță că s-a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale, adică amână realizarea lor.

 

Referitor la spitalele regionale, pentru a nu exista niciun fel de confuzie - Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii. Prin această asistenţă tehnică se asigură atât documentaţia tehnică necesară construcţiei şi dotării spitalelor, cât şi efectiv modul în care trebuie construite aceste spitale. Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (...) Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021”, a explicat Plumb, la Palatul Victoria.

 

Ministrul nu ”exclude construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public-privat". "De ce? Pentru că anul acesta am adoptat Legea parteneriatului public-privat, iar din bugetul public, din banii publici, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile putem să asigurăm acest tip de finanţare. Să nu uităm că România are în programul de guvernare al PSD un număr de opt spitale regionale şi un spital republican”.

 

Deosebit de interesant este că, în luna iulie 2018, la Cluj-Napoca, ministrul Sănătății spunea cu subiect și predicat că spitalul regional de la Florești va fi terminat până în 2023 și că va costa 500 de milioane de euro, fără ca nimeni să fie mirat de această sumă. Ce s-a întâmplat între timp numai liderii PSD știu, cel mai probabil neimaifiind bani la buget. 

 

Spitalul Regional de Urgență Cluj va costa 500 de milioane de euro, în total, iar lucrările vor începe anul viitor, anunța, în iulie, la Cluj ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Ministrul a declarat la Cluj-Napoca, joi, 26 iulie, că investiția în costrucția spitalului se va ridica la 300 de milioane de euro, iar restul de 200 de milioane de euro vor fi sume investite în dotare, drumuri, utilități, instruirea personalului medical  și plata TVA -ului. Sorina Pintea a spus că bugetul de stat este pregătit pentru acest proiect și că va fi asigurată și o finanțare europeană de 150 de milioane de euro, pentru toate cele 3 proiecte de spitale regionale de la Cluj, Iași și Craiova.

 

Ministrul a spus atunci că printre cele mai mari temeri pe care le are este aceea că personalul medical: medici, asistente și personalul auxiliar, nu va fi pregătit în timp util pentru a da drumul acestui spital de la Cluj. Aceasta a subliniat, întrebată fiind, că nu partea financiară este problema și că sunt bani la buget.

 

Jurnaliștii Știri de Cluj s-au întrebat încă de atunci de unde Guvernul va face rost de bani. ”Interesant este că, dacă împărțim sumele din fonduri europene la toate cele trei proiecte (150 de milioane de euro), obținem 50 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, adică guvernul și autoritățile locale vor trebui să găsească 450 de milioane de euro pentru ca acest spital să fie terminat.

 

La final de conferință de presă, la întrebările mass-media, ministrul Sorina Pintea a recunoscut că, dacă proiectul de la Cluj, cel mai avansat dintre cele trei, nu va fi terminat până în 2023, România nu va primi nici măcar suma de 50 de milioane de euro. Dacă ne uităm la fondurile europene obținute pentru autostrăzi, vedem că au mai fost cazuri în care termenul de realizare a proiectului s-a depășit, iar România a pierdut banii”. 

 

Spitalul are un concept nou, un concept nou chiar și pentru țările UE, un concept care presupune împărțirea pe anatomii și nu vor mai exista problema lipsei paturilor. În ultimele șase luni s-au făcut pași importanți, spun reprezentanții Băncii Europene de Invetiție. 

 

Valoarea totală a construcței și a proiectării este de 377 de milioane de euro, cu TVA. Pentru a putea acoperi costurile cu utilitățile, care vor fi finanțate, sunt convinsă, de autoritățile locale și județene. De asemenea, pentru a putea asigura trainingul personalului care va lucra, pentru că fiind un spital cu un concept aparte, cei care vor lucra în spital vor avea nevoie de un training special. De asemenea, pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri ale Spitalului Județean Cluj, costurile totale sunt de 500 de milioane de euro”, explica ministrul Pintea.

 

Atunci, marea problemă a ministrului nu era lipsa banilor cu ”din punctul meu de vedere marea provocare va fi pregătirea personalului, pentru că fiind un concept nou lucrurile... știți că întotdeauna la nou începem să ne gândim și să vedem, mai ales pentru cei pe care îi vom aduce din Spitalul Județean în Spitalul Regional nou. Acolo va fi o problemă”. Întrebată dacă crede că pregătirea personalului este singura problemă și nu lipsa banilor, ministrul a spus: ”Cam așa ceva!”.

 

Între timp, ministrul Sănătății a aflat că temerile jurnalistului Știri de Cluj erau întemeiate. Acum, proiectul de la Cluj este pus pe butuci. 

 

Vezi mai jos imagini din conferința de presă din iulie 2018.


Comentarii Facebook