Duminica 22 Decembrie

Psihologii clujeni tratează stresul prin iPhone şi iPad. Aplicația PsyPills a fost creată la UBB

 

Psihologii clujeni au lansat Pastilele PsyPills, o tehnologie de psihoterapie pentru controlul stresului, care se pot autoadministra descărcate printr-o aplicaţie pe iPhone sau iPad, sub forma unui text scris.

 

Şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj, Daniel David, a declarat că aplicaţia poate fi folosită în cazul celor care se tem, de exemplu, să vorbească în public.

 

Pastilele Psihologice, PsyPills, reprezintă o nouă tehnologie psihologică de psihoterapie autoadministrată pentru controlul stresului – stări de anxietate, depresie, furie/agresivitate – şi promovarea stării de sănătate psihică. Produsul este în premieră internaţională, se găseşte disponibil online şi se poate descărca de oriunde pe iPhone, iPad şi iPod, în limbile română şi engleză. Pastilele se bazează pe conceptele elaborate şi/ sau cercetările derulate în şcoala clujeană de psihoterapie. Cum se utilizează? Ai un telefon mobil sau o tabletă, şi descarci aplicaţia PsyPills din AppStore, iar primul pas este completarea unui chestionar de evaluare a nivelului de stres. Apoi ţi se evaluează gândul iraţional pe care îl ai şi care cauzează stresul, iar pasul trei este prescrierea unei reţete psihologice, pastila, care are rolul de a reduce nivelul de stres. Aceasta vine sub forma unui text personalizat care trebuie spus de mai multe ori şi poate fi folosit, de exemplu, de o persoană care se teme să vorbească în public şi intră în panică şi care reuşeşte acest lucru după ce îşi ia pastila psihologică”, a spus David.

 

Ultimul pas al aplicaţiei este o nouă evaluare a nivelului de stres, pentru a se vedea efectele pastilei.

 

Cu ajutorul acestei pastile se pot controla stările emoţionale. Dacă a fost utilă, continuă administrarea ei, dacă nu a fost utilă, se schimbă conţinutul pastilei, al textului. Aceste conţinuturi psihologice au fost testate de noi prin studii anterioare, au fost validate ştiinţific şi s-a dovedit că funcţionează. Formulările incluse în pastile modifică depresia şi anxietatea şi reduc nivelul de stres. Textul unei astfel de pastile psihologice se poate şi lista, iar aplicaţia permite setarea unei alarme a telefonului mobil, cu orele la care pastila trebuie citită”, a explicat şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB.

 

Daniel David a subliniat că PsyPills şi alte metode contra stresului dezvoltate de psihologii clujeni sunt necesare în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a preconizat într-un studiu faptul că, în 2020, depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate în lume, după bolile cardio-vasculare.

 

Noi credem că dacă tratamentele pe care le avem le putem face accesibile publicului larg, nu se va ajunge la situaţia expusă de OMS. Vrem ca municipiul Cluj-Napoca să devină un oraş în care să spunem <<Stop depresiei>>”, a menţionat David.

 

Aplicaţia PsyPills poate fi descărcată din AppStore la preţul de 99 de cenţi, urmând ca în perioada următoare să fie dezvoltată şi pentru platforma Android dar şi pentru computere.

 

Pastilele PsyPills au fost înregistrate la OSIM.

Comentarii Facebook