Pui de șoim speriat, deshidratat și rănit, găsit pe o stradă din Cluj-Napoca! Ce putem face în astfel de cazuri?
Un pui de șoim speriat, deshidratat și posibil rănit, a apărut pe strada Bistriței din Cluj-Napoca, reușind să atragă rapid atenția trecătorilor.
În acest sens, un clujean, a sunat la Socitatea Ornitologică Română pentru a vedea ce este de făcut, însă nu i-a răspuns nimeni.
Potrivit Organizației pentru Protecția mediului și Combaterea Braconajului, se pare că pasărea găsită în Cluj-Napoca este un vulturel roșu (vânturel), fiind unul dintre cei mai răspândiți răpitori diurni din România.
Se pare că acesta nu este un caz izolat, membrii organizației menționând că au mai întâlnit cazuri în care câte un vulturel roșu a ajuns pe străzile din Cluj-Napoca. Spre exemplu, în anul 2022, aceștia au fost chemați la o intervenție pe raza comunei Florești, unde un vulturel a căzut din cuib. Anul următor, un bărbat din Apahida a apelat la organizație pentru un vulturel pe moarte care a și decedat la scurt timp.
Astfel, membrii OPMCB recomandă ca transportul păsării să se facă rapid și în condiții de minim stres, deoarece pasărea trebuie să stea închisă și să nu vadă ce se întâmplă în jur. În caz contrar, stresul o poate ucide într-un timp foarte scurt.
„E bine ca oamenii să semnaleze cazurile chiar dacă nu sunt siguri că este într-o stare de pericol. De exemplu, un pui căzut din cuib, într-o zonă urbană, unde se zice că este plin de pisici sau câini și o să-l prindă…nu este tocmai așa.
Da, este un pericol, dar dacă este la vârsta la care penajul este dezvoltat, atunci este nevoie de câteva zile până să fie independent din punct de vedere al zborului. Martorii trebuie să ia măsuri de protecție sau să îl pună într-un loc înalt sau în cuib dacă nu are penajul dezvoltat (…) Dacă nu vedem părintele acelei păsări în 24 de ore, atunci este un motiv de îngrijorare (…) Șoimii sunt mai discreți, îi vedem mai rar și din cauza asta starea de pericol de care ziceam trebuie semnalată și să spunem martorului să urmărească și să nu ia măsuri, adică să pună pasărea în cuib”, au declarat reprezentanții OPMCB.
Potrivit membrilor OPMCB, în cazuri de acest fel este cel mai bine să se apeleze Societatea Ornitologică Română sau Milvus Group.
Totuși, cei de la grupul Milvus au declarat că nu mereu este necesară salvarea păsărilor.
„Puiul care are deja pene nu e nici orfan, nici părăsit! În procesul de învățare a puilor să supraviețuiască, deseori aceștia sunt lăsați singuri! În această perioadă, părinții țin legătura cu puii ascunși în vegetația densă și îi hrănesc în continuare! Puii speciilor seminidifuge (mierla, sturzul cântător) SAR din cuib la sunetul de alarmă al părinților, încheind o etapă din viața lor. Aceștia merită reașezați în cuib doar în anumite situații: în vânt puternic sau în cazul în care corpul puilor nu este încă acoperit de pene! Părăsirea timpurie a cuibului se întâlnește într-o anumită măsură și la speciile cuibăritoare în scorburi – pițigoi, vrăbii, grauri, ciufi de pădure”, au declarat cei de la Milvus.
1 Comentariu
Sa-l f@@em in cur!