Duminica 8 Septembrie

Pui de viperă depistat în Cluj-Napoca. A fost surprins în cartierul Gheorgheni: ,,Să fiți cu precauție”


Un pui de viperă a fost observat în cartierul Gheorgheni de către o clujeancă în urmă cu câteva zile. Femeia a reușit să îi facă o poză animalului periculos, pe care a postat-o pe o rețea de socializare.

Poza cu șarpele a fost făcută în cartierul Gheorgheni mai exact în zona complexului Mercur.

Vipera de mici dimensiuni a fost prinsă de către jandarmi, care au fost anunțati de către clujeancă. 

,,Când treceți pe lângă Farmacia Catena prin iarba din față, să fiți cu precauție,” a semnalat clujenca.

Jandarmeria Cluj a transmis pentru Știri de Cluj că în seara de 10 iulie au fost sesizați cu privire la existența viperei. Jandarmii clujeni au reușit să captureze șarpele:

,,Miercuri, 10 iulie, în jurul orei 23.00, în urma unui apel la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la faptul că o persoană a zărit un şarpe de mici dimensiuni, posibil viperă, în zona complexului Mercur din cartierul Gheorgheni.

Jandarmii clujeni au plecat spre locul indicat, unde cu ajutorul materialelor din dotare, au reuşit să captureze șarpele, care a fost relocat în habitatul lui, în afara zonei locuite," a transmis IJJ Cluj.

Măsuri de prim ajutor dacă ești mușcat de o viperă

În primul rând nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator, mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii,  puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură, nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.


Comentarii Facebook