Vineri 22 Noiembrie

Rampa de gunoi de la Pata Rât a luat foc / UPDATE: Comunitatea locală este afectată - VIDEO

 

Rampa de gunoi provizorie amenajată de Primăria Cluj-Napoca la Pata Rât și administrată de RADP Cluj a luat foc miercuri seara.

 

Depozitul a fost creat pe un teren al RADP ca rampă de transfer, de unde apoi deșeurile Clujului să fie transportate la un depozit conform. Din păcate nimeni nu acceptă deșeurile Clujului, iar rampa provizorie este deja una de depozitare, care e aproape de a-și atinge capacitatea maximă. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Mediului la Cluj și recunoscut de primarul Emil Boc.

 

Miercuri seara, rampa Primăriei Cluj-Napoca a luat foc, iar pompierii intervin pentru a stinge flăcările. Cantitatea de deșeuri depozitată a scăzut astfel considerabil.

 

Cauzele incendiului nu se cunosc, dar, în trecut, rampele de la Pata Rât au luat foc în mod suspect de mai multe ori pentru a reduce cantitatea de deșeuri depozitată. 

 

Din cauza acestor incendii, acum lângă depozitul vechi de la Pata Rât a apărut un lac de levigat, creat și din apa folosită de pompieri pentru stingerea focului, apă care a ”spălat” deșeurile și s-a adunat lângă muntele de gunoi. 

------------------------

UPDATE

 

Un incendiu de amploare a cuprins rampa temporară de gunoi de lângă municipiul Cluj-Napoca. Intervenim cu opt autospeciale și utilaje și 30 de pompieri militari. 

Intervenția este sprijinită de trei autocisterne și două buldoexcavatoare ale Regiei Autonome a Domeniului Public.

 

Flăcările au fost favorizate de vântul intens și au cuprins deșeurile pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați”, precizează ISU Cluj.

 

--------------------

 

UPDATE 1

 

Ecologistul clujean Szakáts István susține că este și o criză umanitară la Pata Rât.

 

1. Despre evacuare: cele mai apropiate cocioabe sunt la 50m de foc. Cum se schimbă un pic vântul, nu poți respira acolo.

 

2. Despre criza umanitară imediată: cel puțin 500 persoane trăiesc din reciclat, de pe o zi pe alta. Oamenii ăia nu o să aibă venit cel puțin 2 săptămâni.

 

3. Despre Pata Rât: în total peste 1500 persoane trăiesc acolo.

 

4. Despre poluarea Clujului: cu fum, dacă se schimbă vântul.

 

Szakáts István a prezentat și o serie de fotografii cu situația de la Pata Rât.

 

 

 

Comentarii Facebook