Duminica 22 Decembrie

Raoul Şorban, comemorat la Cluj prin acordarea titlului de "Clujean de onoare”

 

Raoul Şorban este comemorat de CJ Cluj prin acordarea titlului de “Clujean de onoare” post-mortem, deoarece în luna septembrie s-au împlinit 100 de ani de la naşterea marelui critic de artă, pictor, scriitor, eseist şi academician Raoul Şorban.


Raoul Şerban reprezintă una dintre cele mai mari personalităţi pe care judeţul Cluj le-a oferit atât ţării noastre cât şi comunităţii internaţionale. În plan intern acesta a desfăşurat o activitate prodigioasă. Între anii 1935-1943 a vernisat o serie întreagă de expoziţii de pictură la diferite saloane de artă din ţară iar în anul 1938 a devenit asistent la disciplina istoria artei la Universitatea din Cluj. După dictatul de la Viena, când Transilvania de Nord a fost anexată de Ungaria, Raoul Şorban a decis să rămână la Cluj şi a fondat „Editura Românească din Ardealul de Nord”, unica editură care a reuşit să funcţioneze în acea perioadă în regiune. Între timp, a scris o serie de articole pentru ziarul în limba română „Tribuna Ardealului”, îndeplinind calitatea de secretar de redacţie. Între anii 1946 şi 1948 a condus Conservatorul de la Cluj şi, începând cu anul 1948, Institutul de Artă de la Cluj (până în 1949). Regimul comunist l-a îndepărtat din funcţii.

În anul 1952 Securitatea l-a arestat şi deţinut până în 1955 fără nici un fel de proces. Ulterior, în anul 1956 i s-a permis din nou accesul în mediul academic. A fost readmis ca profesor la Universitatea Bucureşti (1965) şi Institutul de Artă Nicolae Grigorescu din Bucureşti (1968).

În ceea ce priveşte activitatea acestei remarcabile personalităţi în plan extern, după Dictatul de la Viena, Raoul Şorban a jucat un rol extrem de activ în salvarea a câteva mii de evrei persecutaţi de trupele germano-hortyste de ocupaţie şi ameninţaţi cu deportarea în lagărele de exterminare naziste. Faptele umanitare ale distinsei personalităţi Raoul Şorban au fost confirmate şi de Institutul Memorial Yad Vashem din Ierusalim care l-a onorat cu titlul de „Drept între Popoare”, titlu acordat de statul evreu celor care, fără a fi evrei, au contribuit, din pură omenie, la salvarea evreilor în timpul Holocaustului. Prin astfel de fapte, clujeanul Raoul Şorban a demonstrat autorităţilor din acele vremuri posibilitatea, dar şi necesitatea convieţuirii românilor în deplină armonie cu alte naţionalităţi, într-un mediu multietnic şi multicultural bazat pe principiile respectului reciproc.

 

"Considerăm a fi oportun ca aprecierea de care această personalitate a vieţii intelectuale româneşti trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” post-mortem domnului Raoul Şorban", a spus Horea Uioreanu. 

Tot o dovadă a respectului şi a preţuirii de care s-a bucurat şi se bucură Raoul Şorban şi a implicării civice deosebite a acestui distins intelectual o reprezintă şi titlurile de „Cetăţean de onoare” care i-au fost conferite în anul 1991 din partea Ierusalimului şi în anul 2002 din partea municipiului Dej, localitatea în care, de altfel, s-a născut. 


Conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” post-mortem domnului Raoul Şorban şi înmânarea plachetei realizate în acest sens urmează a se face în cadrul unei ceremonii publice organizate în acest sens de către Consiliul Judeţean Cluj şi la care urmează a fi invitată să participe doamna Eva Şorban, văduva marii personalităţi Raoul Şorban.

Comentarii Facebook