Duminica 3 Noiembrie

Raport al Justiției clujene: Una din patru sentințe este desființată în apel sau recurs

 

Un raport al Justiției clujene arată că una din patru sentințe pronunțate de instanțele de fond din raza Curții de Apel Cluj, cea mai mare din România, este desființată.

 

Conform datelor din bilanțul Curții de Apel Cluj arată cifre devastatoare pentru justiția română. Aceste cifre sunt legate de procentele de casare, în apel sau recurs, a unor sentințe judecătorești emise de Judecătorii sau Tribunale, din județele Cluj, Maramureș, Sălaj și Bistrița Năsăud. Procentele din bilanțul Curții de Apel Cluj arată că judecătorii aplică legea după cum îi taie capul și nu după cum ar trebui, în baza Codului Penal sau Civil, scrie Evz.ro.

 

Dincolo de cifrele seci, totul se poate interpreta și în sensul că unul din patru români, care se judecă la instanțele din raza Curții de Apel Cluj, primește o sentință nedreaptă, care ulterior este îndreptată sau corectată la instanța de control judiciar, care este Curtea de Apel Cluj.

 

Din cele 5.588 de apeluri judecate anul trecut de Curtea de Apel Cluj, în 1.403 dosare, sentințele dispuse de instanțele de fond, acolo unde se judecă cu probele pe masă, au fost fost modificate. ”În consecință, indicele de desființare în apel a fost de 26.18 la sută”, se arată în bilanțul Curții de Apel Cluj.

 

Și mai grav, este capitolul recursurilor, adică procele aflate în ultima etapă de judecată. În aceste cazuri, procentul de desființare a sentințelor de la fond a fost de 27.16 la sută. ”Din cele 4.687 recursuri soluționate de către instanță, 1.273 au fost admise, dintre acestea, numai 139 cauze au fost trimise spre rejudecare, în 482 cauze s-a menținut hotărârea primei instanțe și 652 cauze au fost modificate în recurs”, se mai arată în raportul de bilanț.

 

Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean a declarat că aceste procente se datorează și faptului că în justiția română nu există o practică unitară. Mai exact, doi judecători care judecă aceeași speță pot da două tipuri de sentințe.

 

Judecătorul Băldean a mai spus că în cadrul Curții de Apel Cluj se poate constata o creștere a dosarelor din contenciosul administrativ. Potrivit judecătorului Denisa Băldean, foarte mulți cetățeni se plâng de faptul că li se încalcă drepturile de către instituțiile publice. Pe de altă parte, mai spune președintele Curții de Apel Cluj, pentru a exista o reducere a numărului de dosare trebuie să existe legi clare, care să nu lase loc de interpretări. ”Măsura unei legi este dată de numărul de litigii care le produce. Efectele unei legi prost făcute se văd în timp. Ele generează litigii. Dacă vorbim de necesitatea de a scădea numărul de dosare, atunci trebuie să avem în vedere tot cumulul de factori care poate duce la acest lucru, stabilitate legislativă etc. Există pârghii și mijloace pentru se interveni administrativ și să se acorde o maximă atenție în legiferare, legi bune și stabilitate, și atunci eu am cinvingerea că numprul dosarelor vor scădea”, a spus președintele Curții de Apel Cluj.

Comentarii Facebook