Răsărit de lună fabulos, surprins de pe Cetățuie în Cluj-Napoca. Orașul arată fermecător în lumina nocturnă - FOTO


Luna august a fost deosebit de interesantă pentru pasionații de astronomie. Ultima lună de vară a început și s-a încheiat cu o SuperLună. Un fotograf clujean a surprins o serie de imagini fermecătoare cu răsăritul lunii albastre deasupra Clujului, un eveniment foarte rar care, probabil se va repeta peste aproximativ 14 ani.

l2.jpeg

Dar totuși de ce numim aceste Luni Pline din luna august SuperLuni și ce anume le face să fie diferite de Lunile Pline obișnuite?

Așa-numitele SuperLuni apar pentru că orbita Lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect ci mai degrabă un cerc aplatizat sau eliptic. Asta înseamnă că în timpul orbitei de 27,3 zile, există momente în care Luna este mai aproape de planeta noastră și momente în care este mai departe. Diferența de mărime vizibilă a Lunii între cel mai apropiat punct, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

SuperLuna apare atunci când satelitul nostru natural este în faza de Lună Plină din ciclul său lunar de 29,5 zile și atunci când este aproape de perigeu. Asta înseamnă că denumirea oficială pentru o SuperLună este „Lună Plină la perigeu”.

l4.jpeg

Foto: Facebook - Dan Tautan/Visit Cluj 

Comentarii Facebook