Rectorul UAD, Radu Moraru, susține că demisia profesorului Ioan Sbârciu este ”semnul nobleței și al împăciuirii”
- Ioan Sbârciu a deminsionat din funcția de președinte al Senatului UAD Cluj
- Rectorul UAD, Radu Moraru, spune că demisia este ”semnul nobleței și al împăciuirii”
Rectorul UAD, Radu Moraru, a respins acuzațiile aduse de o serie de cadre didactice de la Universitate, la adresa profesorului Ioan Sbârciu, președintele Senatului UAD, până miercuri, 24 februarie, când a demisionat.
Rectorul Radu Moraru susține că scrisoarea deschisă semnată de 13 membri ai Senatului UAD, publicată și de Știri de Cluj, ”amestecă jumătăți de adevăr cu erori de interpretare legislativă”.
Rectorul UAD Cluj făcut unele precizări, dar nu a explicat clar dacă Ioan Sbârciu și-a semnat singur ordinul de reîncadrare din 25 ianuarie 2021 pe o perioadă de un an și dacă ocupa legal funcția de președinte al Senatului UAD, având în vedere că, cei care îl contestă, spun că nu putea fi nici măcar membru în Senat. ”Această reîncadrare drept cadru didactic pensionat este consfințită ca hotărâre a senatului prin însăși semnătura domnului profesor Sbârciu, la acea dată președinte al senatului. Este foarte posibil ca această reîncadrare să aducă în legalitate, din punct de vedere al legislației muncii, raporturile contractuale dintre domnia sa și universitate, care, conform Curții de conturi, au stat sub semnul nerespectării prevederilor legale din 2013 până în 2020. Este însă la fel de limpede că, neavând deci statutul de titular (căci, potrivit articolului 291, alineatul 5, din legea educației naționale, acesta se obține doar prin concurs sau prin menținerea calității de titular, pe baza articolului 289, alineatul 6 din legea educației naționale, acesta din urmă fiind total diferit de alineatul 7, în baza căruia a fost reîncadrat domnul profesor Sbârciu), acesta nu poate avea statutul de membru al senatului UAD; Conform hotărârii nr. 69 din 17.09.2020, în aceeași situație s-ar găsi domnul profesor Alexandru Păsat;”, precizează mai mulți membri ai Senatului UAD, într-o scrisoare deschisă.
Redăm mai jos explicațiile rectorului:
”1) Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca este dedicată întru totul respectării normelor legale în vigoare, după cum atestă rapoartele organelor de control emise în ultimele luni – Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Cluj, Curtea de Conturi a României-Camera de Conturi Cluj și Corpul de Control al Ministerului Educației și Cercetării – care nu au semnalat nicio eroare ce nu a putut fi remediată de îndată.
2) Respectarea normelor legale include și respectarea dreptului la liberă exprimare de care cei treisprezece membri ai Senatului UAD mai sus menționați au beneficiat fără nicio restricție instituțională.
3) Din păcate, într-o societate care nu a internalizat pe deplin principiile etice moderne, îndepărtându-se, în același timp, de valorile bunului simț tradițional, dreptul la liberă exprimare devine de cele mai multe ori un instrument abuziv, orientat spre defăimarea persoanelor și având drept scop final accesul la putere, de orice rang ar fi aceasta.
4) Dl. prof. dr. Ioan Sbârciu a fost supus, de la finalizarea alegerilor universitare din februarie 2020, unei tirade de acuzații nedrepte, domnia sa încercând în permanență aplanarea conflictelor interne și aceasta în pofida acțiunilor nedemne de un for academic pe care unii dintre foștii săi discipoli și colaboratori (nu tocmai tineri!) le-au desfășurat.
5) Dl. prof. dr. Ioan Sbârciu a jucat un rol crucial în resetarea conceptuală și organizațională a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca începând cu anul 2000, efectele contribuției domniei sale dăinuind și astăzi. Este cu atât mai notabilă atitudinea profesorului Sbârciu în aceste momente tensionate pentru comunitatea noastră: demisia domniei sale este semnul nobleței și al împăciuirii.
Vă mulțumim, domnule profesor Sbârciu, pentru remarcabila dumneavoastră activitate de până acum, precum și pentru continuarea colaborării în cadrul Școlii Doctorale a UAD!”.
0 Comentarii