Duminica 8 Septembrie

Rectorul UBB Cluj: „20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc/Vor să fie milionari peste noapte”


Potrivit datelor furnizate de Institutul European de Statistică, Eurostat, România se află în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de tineri care nu sunt angajați sau înscriși într-un program de învățământ. Conform acestor statistici, în 2022, 19,8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din România nu aveau nicio ocupație. Această proporție este aproape dublă față de media europeană, care se situează la 11,7%.

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat la Digi24 că în România „există încă un mit care este și perpetuat chiar de politicieni, că avem prea mulți studenți și că trebuie să ghidăm tinerii spre rute profesionale".

„Asta e o problemă majoră, pentru că dacă raportăm numărul absolvenților de studii superioare la totalul populației din România este foarte rău. Într-o lume modernă, tehnologizată, asta devine un risc. După facultate ar trebui să fie un nivel de culturalizare, de creștere în educație care să îi ajute pe tineri să fie mai toleranți, mai orientați în lume, să poată alege o carieră. Acest mit trebuie dat la o parte”.

Daniel David a mai precizat că tinerii români vor să „devină antreprenori și milionari peste noapte”: „Apoi, mai e un fenomen interesant, România se află într-o fază de emancipare, când nu mai ești dispus să faci lucruri pe care le făceai înainte. Tinerii, decât să lucreze în industria ospitalității, de exemplu să fie chelneri, sau să lucreze în alte servicii care nu li se par sofisticate preferă să nu lucreze. Mare greșeală. Tinerii vor să fie milionari și antreprenori peste noapte, dar fără educație asistăm la acest risc: asta e generația care va conduce România peste 15-20 de ani". 

Un milion de tineri vor vota pe 9 iunie pentru prima dată. 

Comentarii Facebook