Duminica 22 Decembrie

Rectorul UBB, Daniel David, susține că tinerii au ,,așteptări nerealiste” de la job: Vor ca primul salariu să fie unul care le permite să-și cumpere casă


Datele Institutului Național de Statistică arată că din ce în ce mai puțini tineri se află pe piața muncii din România, numărul tinerilor care muncesc fiind în scădere. La polul opus se află persoanele de peste 50 de ani, tot mai prezente pe piața muncii. 

În prima jumătate a anului 2023 numărul tinerilor care muncesc a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor a crescut cu 4.500, arată datele INS, potrivit Digi24.

Rectorul UBB, psihologul Daniel David a vorbit despre acest fenomen, subliniind diferențele între generații în câmpul muncii. 

,,Va trebui să vedem cât de stabil e acest trend, care e un fenomen interesant.

Aș vrea să amintesc că profilul țărilor vestice s-a schimbat foarte mult. S-a modificat speranța de viață, avem tot mai mulți seniori, iar numărul de nașteri a scăzut sau s-a menținut constant, așa că e clar că la nivel social asistăm la o îmbătrânire a populației, dar asta  venit cu foarte multe programe interesante, noi de formare continuă, de educare profesională pe parcursul vieții pentru seniori.

Mai ales cei din țările vestice sunt foarte activi, unii se implică în activități sociale, alții își extind activitățile după pensionare. Deci e un trend ca seniorii să fie mai implicați în câmpul muncii.

Dacă vorbim de 50 de ani, la 50 nici nu ești senior, până la 60 de ani ești în zona de adult în plină forță conform psihologiei dezvoltării, deci nu e neobișnuit în zona seniorilor”, a explicat Daniel David. 

Psihologul a explicat că o posibilă cauză pentru care tot mai mulți tineri aleg să intre în câmpul muncii mai târziu este mentalitatea cu care au crescut. Acesta menționează că, de multe ori, tinerii au așteptări prea mari de la primul job, fiind mult mai puțin realiști decât seniorii. 

,,E un lucru interesant însă în zona tinerilor, care aleg să intre în câmpul muncii mai târziu. E și altă mentalitate. Adesea sunt protejați de familii. Noua generație refuză, are așteptari nerealiste și asta o să vă spună toți angajatorii, vor ca de la primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo dar trebuie să crești treptat.

E un fenomen interesant că tinerii refuză să intre în câmpul muncii pentru un salariu decent, dar insuficient în raport cu așteptările adesea nerealiste pe care le au. Înainte de pandemie, război, în UE era un stil tolerabil, era multă bogăție.

Dar, când lumea se schimbă, acest stil de viață e foarte riscant. Poate seniorii sunt mai realiști, înțeleg ce înseamnă problemele la nivel social, e un lucru bun că se mențin activi", a declarat Daniel David, pentru sursa citată.


Comentarii Facebook