Duminica 22 Decembrie

Rectorul UBB, despre războiul din Ucraina: „Românii să-și continue viața cât mai normal. Este cea mai mare lovitură care se poate da urii și războiului”


Daniel David, psiholog și rector UBB, a vorbit în cadrul unui interviu, despre cum ar trebui să gestionăm criza actuală, în contextul izbucnirii unui conflict militar major, în apropierea României. 

Oamenii ar trebui să își continue viața cât mai normal, este cea mai mare lovitură care se poate da urii/războiului, dar rațional față de pericol și evoluția acestuia” , afirmă psihologul Daniel David, pentru hotnews.ro.

În ultimele săptămâni s-a vorbit foarte mult despre conflictul din Ucraina, însă trecerea la evenimentul propriu-zis este mult mai șocantă.

Există clar un pericol, regional și global, cu care ne confruntăm acum. La un pericol trebuie întâi să ne reglăm răspunsul psihologic, astfel încât să nu generăm comportamente și emoții disfuncționale, care ne reduc abilitățile rezolutive și care ne afectează calitatea vieții, ci să generăm comportamente și emoții funcționale, care ne ajută să confruntăm adecvat pericolul”, explică Daniel David, pentru sursa citată. 

Psihologul precizează că un stil de gândire rațional ne va ajuta să avem emoții sănătoase (ex. îngrijorare, nu panică, tristețe, nu stări depresive, nemulțumire, nu agresivitate), care vor susține apoi comportamente adaptative și o calitate cât mai bună a vieții. 

Emoțiile de panică/stări depresive/furie duc la comportamente care complică/amplifică pericolul, în timp ce emoții ca îngrijorare/tristețe/nemulțumire susțin comportamente care duc la cele mai bune strategii rezolutive în relație cu pericolul. Emoțiile pozitive sau detașarea emoțională în astfel de situații nu au funcție rezolutivă și/sau devin bizarerii psihologice”.

De asemenea, Daniel David le recomandă românilor „să includă între valorile personale și lupta pentru democrație, drepturile omului și împotriva războiului și să exprime aceste valori în discursul și comportamentul public, să nu folosească incertitudinile aduse de război pentru beneficii personale (individuale sau de grup) și să fie raționali, în sensul psihologic descris mai sus și prin monitorizarea atentă a situației, doar din surse credibile, acordând atenție și credibilitate în această situație autorităților”.

Comentarii Facebook