Recuperarea dupa Accidentul Vascular Cerebral in cadrul Spitalului Polaris Medical (P)




In fiecare an, la nivel mondial se inregistreaza un numar de aproximativ 15 milioane de cazuri noi de accident vascular cerebral (un AVC la fiecare 40 de secunde); o treime decedeaza, accidentul vascular fiind a treia cauza de mortalitate dupa infarctul miocardic si cancer. Dintre supravietuitori, aproximativ 50% raman cu dizabilitati permanente, fiind o povara pentru familii si societate.

Desi s-au facut progrese in partea de diagnostic, tratament de faza acuta si preventie, accidentul vascular a ramas o problema din cauza unor particularitati ale celulelor nervoase: neuronii sunt celule extrem de fragile care, in lipsa sangelului oxigenat, se distrug ireversibil.

Neuronii adultului isi pierd capacitatea de diviziune si nu pot sa fie inlocuiti ca celulelor altor organe. La ora actuala, nu exista o metoda accesibila care sa inlocuiasca neuronii distrusi. Incercarile de a realiza acest lucru s-au oprit in laboratoare, fara a produce rezultate concrete pentru practica medicala.

Reabilitarea unui pacient cu accident vascular are la baza o alta particularitate a celulei nervoase si anume aceea de a crea noi conexiuni intre neuronii existenti. Chiar daca se pierde o parte din creier, zonele sanatoase, in anumite conditii, pot sa preia functiile portiunii distruse printr-un proces asemanator invatarii. Acest proces este de lunga durata si se realizeaza prin proceduri de recuperare medicala in unitati de profil.

Recuperarea neurologica dupa un accident vascular reduce gradul de diazabilitate si de dependenta sociala.

Spitalul de recuperare Polaris este axat si pe reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice. Prin intermediul unei echipe multidisciplinare se alege un program recuperator optim care imbina tehnici clasice de recuperare: logopedie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie, fizioterapie, terapie ocupationala cu metode avangardiste gen reabilitarea prin jocuri video. De asemenea, se trateaza afectiunile asociate si se urmareste minimalizarea riscului de producere a unui nou eveniment vascular. Concomitent se are in vedere zona psihica, frecvent afectata la pacientii cu accident vascular, prin colaborarea cu echipa de psihologi si psihiatri. Tulburarile de cognitie pot sa fie ameliorate prin tehnici de reabilitare cognitive.

Pe toata perioada spitalizarii pacientul este monitorizat cu atentie, iar progresele sunt cuantificate prin scale si scoruri.

In cadrul sectiei de Recuperare Neurologica din Spitalul Polaris Medical, sunt tratate de asemenea o serie de boli musculare, deficite motorii, neuropatii, polineuropatii, scleroza multipla, boala Parkinson, epilepsie, patologia discurilor intervertebrale, paralizia Bell.


Polaris Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din tara si ofera servicii de recuperare neurologica, recuperare cardiovasculara, psihiatrie, reabilitare medicala si ingrijiri paliative.

Pentru programari si informatii generale, apelati numarul de Call Center 0264 933.

Comentarii Facebook