Vineri 22 Noiembrie

Refuzul de a pune în aplicare o sentință / decizie judecătorească / Art 906, Lege 134/2010, prevede amendă între 100 și 1000 de lei pe zi


Art 906 din Legea 134/2010 prevede o amendă cuprinsă între 100 și 1000 de lei / zi, în cazul autorităților (Primărie, Consiliu Județean etc) care refuză să pună în aplicare o sentință judecătorească.

Dacă instanța a stabilit o sumă fixă ce trebuie recuperată, iar autoritatea refuză, atunci se aplică o penalitate cuprinsă între 0,1% şi 1% pe zi de întârzier. În cazul în care instanța de judecată a stabilit o obligație de a face (de a emite o hotărâre, un act etc), atunci nefiind vorba despre o sumă de bani se aplică o penalitate de la 100 de lei la 1000 de lei pe zi de întârziere. După trei luni, dacă tot nu s-a schimbat nimic, atunci instanța aplică o penalitate finală care curge până la soluționarea situației. 

Art. 906. - Puneri în aplicare (1)

(1) Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalităţi, de către instanţa de executare.

(2) Când obligaţia nu este evaluabilă în bani, instanţa sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.

(3) Atunci când obligaţia are un obiect evaluabil în bani, penalitatea prevăzută la alin. (2) poate fi stabilită de instanţă între 0,1% şi 1% pe zi de întârziere, procentaj calculat din valoarea obiectului obligaţiei.

(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalităţii debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere definitivă, dată cu citarea părţilor.

(5) Penalitatea va putea fi înlăturată ori redusă, pe calea contestaţiei la executare, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi dovedeşte existenţa unor motive temeinice care au justificat întârzierea executării.

(6) Încheierea dată în condiţiile alin. (4) este executorie.

(7) Acordarea de penalităţi în condiţiile alin. (1) - (4) nu exclude obligarea debitorului la plata de despăgubiri, la cererea creditorului, în condiţiile art. 892 sau ale dreptului comun”, se arată în lege.

Comentarii Facebook