Vineri 22 Noiembrie

Regia de Termoficare Cluj NU scade prețurile, deși TVA s-a redus la 20%. EXPLICAȚII greu de digerat

 

Regia de Termoficare Cluj nu a redus prețul gigacaloriei, după ce TVA a scăzut de la 24% la 20%, motivând că pe ”administrator și pe om prea puțin îl interesează cât din prețul acela este TVA și cât gigacalorie”.

 

Spre exemplu, în luna decembrie, gigacaloria a costat în Cluj-Napoca 177,4 + TVA de 24%, totalul fiind de 220 de lei (suma fiind stabilită de Consiliul Local în aprilie 2015). În luna ianuarie, fără ca mulți să observe, TVA s-a redus la 20%, dar gigacaloria a crescut la 183 de lei. 

 

Directorul economic al Regiei de Termoficare Cluj, Ioan Moldovan, a motivat că aceasta este decizia Consiliului Local, care a comis o eroare de redactare.

 

A rămas 220 de lei pentru că cei din Consiliul Local au aprobat 220 de lei, inclusiv TVA, fără a preciza care este procentul de TVA. Indiferent cât este TVA, dacă nu apare o altă hotărâre de Consiliu Local, rămâne 220”, a spus Ioan Moldovan. 

 

Deci s-a micșorat TVA -ul și diferența s-a pus în preț”, a întrebat reporterul Știri de Cluj. ”Exact, dar totalul este tot 220 de lei. Ori omul plătește acel 220, pentru că pe administrator și pe om prea puțin îl interesează cât din prețul acela este TVA, cât este altceva”, a răspuns Ioan Moldovan, director economic la Regia Autonoma de Termoficare Cluj.

 

Dar dvs știți că TVA -ul s-a micșorat în țara aceasta pentru ca oamenii să profite, nu să piardă!”, a completat reporterul Știri de Cluj. ”Eu știu, dar decizia de a modifica acest preț este a Consiliului Local Cluj-Napoca. Nu am făcut nimic, ci am păstrat prețul care este aprobat și pe care Consiliul Local nu l-a modificat. Am sesizat problema la Primăria Cluj-Napoca, dar nu a apărut niciun proiect de hotărâre de Consiliul Local ca să se modifice. Asta este la decizia Consiliului Local, pentru că prețul vechi a fost de 220 de lei, inclusiv TVA, fără să se spună cât este acel TVA”, a mai spus directorul economic al RAT Cluj. 

 

Ar trebui Primăria să pună bani în plus, dacă ar scădea prețul la gigacalorie?”, a mai întrebat reporterul. ”Sigur că da. S-a întâmplat o chestie de asta în 2009, când a crescut TVA, domnul Apostu era primar. Atunci a crescut TVA de la 19% la 24%. Prețul a rămas neschimbat, pentru că primarul de atunci a spus că ar fi trebuit să majorăm prețul, dar noi nu îl majorăm. Dacă ar scădea, acum, ar trebui găsite fonduri pentru subvenționare, pentru că prețul real al energiei este undeva la 360 de lei, cu TVA inclus. De la 220 până la 360 plătește Primăria Cluj-Napoca”, a mai spus Moldovan.

 

Spre exemplu, Asociația de locatari de pe strada Lăcrămioarelor nr. 9 ar fi trebuit să achite în luna ianuarie o factură mai mică cu circa 500 de lei, dar acești bani au fost puși în prețul fără TVA al facturii totale și taxat.

 

Factură luna decembrie, preț 177,33 lei pe gigacalorie

 

 

 

Factură pe luna ianuarie, preț 183,33 pe gigacalorie, cu 4% în plus din TVA -ul scăzut

 

 

Comentarii Facebook