Vineri 22 Noiembrie

RESPECT! Predă la Mărișel LIMBA ROMÂNĂ, după ce a renunțat la salariul mare dintr-o multinaţională

 

O clujeancă a renunțat la salariul dintr-o multinațională și la mașina de serviciu, pentru a preda limba română copiilor de la Mărișel. Ea face zilnic naveta, de 100 de kilometri, între Cluj-Napoca și Mărișel. 

 

Mirela Miron se pornește la drum de la ora 5.00 dimineața pentru a ajunge la Mărișel, în fiecare zi, la ora 9.00 când încep cursurile. Merge de pe Calea Turzii, cu un microbuz, până la 10 kilometri de Mărișel, iar de acolo este preluată de autobuzul școlar. Distanțele sunt mari, comuna Mărișel fiind cea mai mare din România. 

 

Sunt copii din satele aparţinând comunei Mărişel, cea mai întinsă din România. Maşina ajunge şi la zece kilometri de şcoală pentru a-i prelua, casele sunt răsfirate pe dealuri..Unii stau foarte departe, vin pe jos până la drum, iar de acasă până la microbuz străbat pe jos alţi 10-12 kilometri. Nu e uşor nici pentru copii”, a explicat Mirela Miron, conform unui reportaj publicat de Gândul.info.

 

Fac acest traseu aproape în fiecare zi. Mă trezesc la 5 dimineaţa, la 6 prind microbuzul la 8 vine al şcolii, iar la 9 sunt la Mărişel. Trei ore dus, trei ore întors. Uneori vin la şcoală cu maşina doctoriţei din sat, alteori cu vreun localnic care lucrează la Hidroelectrica. Nu vin tot timpul acasă. Se-ntâmplă să rămân peste noapte la vreo familie unde sunt copii. E prea obositor să fac zilnic naveta din Cluj şi nu aş da randament la ore. Trei ore dus, trei ore întors nu prea pot face zilnic, oboseala se acumulează”, a mai povestit profesoara.

 

Clujeanca predă în Mărișel din 2012 și are 18 ore pe săptămână. Ea se plânge că elevii ei citesc foarte puțin, dar spune că sunt și probleme cu cărțile. Unii copii au conturi de Facebook, provenind din familii mai înstărite, astfel că pot comunica virtual cu profesoara lor. Mirela Miron le trimite astfel cărți în format PDF, pe care să le citească.

 

Ea a lucrat 7 ani la o multinațională, în publicitate, dar renunțat deși avea ”salariu mare şi o maşină de serviciu”. ”La 30 de ani mi-am pus întrebarea «ce fac eu, de fapt?» şi mi-am răspuns că fac bani pentru firmă. (...) A fost greu la 30 de ani, dar am început a doua facultate şi după absolvire am intrat în învăţământ”, a rememorat ea, recunoscând că acum are un salariu de 900 de lei, conform Gândul.info.

 

Foto: Raul Ștef

 

Comentarii Facebook