Duminica 22 Decembrie

Restricțiile impuse de autorități și dansul în contratimp al decidenților


Restricțiile impuse de autorități par a ne împinge de la spate cu inepții debitate și măsuri alambicate de nu mai știm ce să respectăm. Așa merge mai departe țara, că nu putem vorbi despre o bună guvernare, este doar o formă de mers accelerat spre nicăieri. Nu se știe exact înspre ce anume. Am intrat în valuri pentru că n-am știut să ne dozăm restricțiile. Acum, impunem restricții peste noapte care n-au nicio noimă sau fond. Dar trebuia să fie ceva spus până la alegerile din cadrul partidelor.

Am sărit în acest val al pandemiei cu o sfidare și un zâmbet pe față, care vor fi șterse puțin mai târziu. Vom rămâne singuri într-un salon gol și vom repet la infinit: unde am greșit? 

Suntem penultima țară din Europa la vaccinare. Ajută la ceva restricțiile impuse de autorități?

Arătăm lumii la ce nivel de educație suntem. Doar bulgarii ne depășesc. Simultan, acesta este și un eșec monumental al campaniei de informare cu privire la vaccinare. Ei bine, oamenii nu au aflat, nu cunosc, vorbesc din auzite și speculează cu duiumul. Până să-i fi explic fetiței mele ce anume înseamnă un test, ea auzise despre el de la colegi că ar fi ceva de evitat. A auzit că este ceva dureros și care ar traumatiza-o. Așa este și cu o mare masă de oameni. Ei vorbesc din ce aud pe la alții și cum cei mai vocali dintre noi nu sunt nici cele mai bune modele de a oferi exemple, ei bine, gândiți-vă la efecte, relatează project-e.ro

Am dat liber de tot la o sumedenie de evenimente la care nu s-a respectat nicio măsură. Deci, restricțiile impuse de autorități?

În Cluj-Napoca, de exemplu, am avut celebrul UNTOLD și petrecerea retro de la Sala Polivalentă, acesta din urmă fiind în spațiul închis chiar. Organizatorii au promis și au făcut pe exterior, la spoială, să se vadă ceva. Înăuntru, în schimb, pozele au fost grăitoare. La fel s-a întâmplat și dincolo, la festivalul din interior, de la Sala Polivalentă. Cei care au luat parte nu au respectat nici distanțarea socială, nici normele care presupuneau purtarea măștii. Vom găsi greu o relație cauzală între incidența ratei de infectare și acest tip de evenimente. Dar dacă am putea începe de la exemplul nunților care se lasă cu infectări post-eveniment, am avea un punct de pornire real. 

Nu testăm

Domnul ministru al Educației preciza nu cu mult timp în urmă că se vor face testări ale copiilor și că acestea nu vor fi suportate de părinți. Asta, desigur, dacă numărul cazurilor va crește. A crescut. Unde sunt testările? Avem un eșantion complet descoperit: cel al copiilor de până la 12 ani, unde nu putem interveni cu nimic, excepție testarea. Până acum două zile, eșantionul 6-12 ani era lăsat aproape complet în afara cercului, copiii sub 6 ani beneficiind de anumite lejerități. Așadar, ce facem cu testările? Ele ar reprezenta modalitatea prin care am putea avea o viziune mai coerentă asupra a ceea ce se întâmplă în școli, iar toți cei implicați în procesul educațional ar fi mai liniștiți, părinți, copii și profesori. 

Restricțiile impuse de autorități într-o cheie a neînțelesului

Sare numărul de infectări, sar și restricțiile. Rațional, până aici. Acum, urmează inepțiile și iraționalul, exact când ne apucăm de treabă și vrem să le punem în aplicare. Copiii peste 6 ani au nevoie de un test negativ pentru a participa la anumite evenimente sau a intra în anumite locuri. Cam două zile a ținut decizia, căci cineva a sesizat pe altcineva că lucrurile nu sunt în regulă, că pragul 6-12 ani este aproape complet descoperit.

Vine un anunț în Monitorul Oficial: 

La anexa nr. 3 articolul 131, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.(MONITORUL OFICIAL AL ROM NIEI, PARTEA I, Nr. 913/23.IX.2021)

Lăsăm așa, dar, ideea testării copiilor în școli rămâne în picioare. Dacă s-ar face acolo, am împușca doi iepuri: și școlile, și restul locurilor prin care ar umbla copiii. Cine să o facă?

Nu mai continui nici nu carantina pe timpul nopții, nici cu ora de închidere a unor operatori. La ce a folosit până acum? Avem date? Totul pare pus să fie undeva, într-o totală stare de incertitudine și de neîncredere în autorități. Tot ce se face este să se vicieze tocmai din puterea normei. 

Dileme

Unele dintre ele, existențiale, aș spune, căci suntem lăsați pe un drum spre nicăieri, singuri, să ne descurcăm cu tot cu niște opreliști pe care le tot întâlnim în cale. În tot acest timp, decidenții joacă într-un joc secund, ascuns vederii noastre, pentru a-și satisface orgoliile și setea de putere. Autoritățile centrale sau locale merg în același ritm sacadat, cu o comunicare trunchiată și viciată de multele incompetențe, cu o pseudo-campanie de vaccinare care se târâie și cu multe, foarte multe, inepții aruncate în multitudinea de decizii și hotărâri. Tot ce pot spune este că avem șanse mari să ne aștepte…strada.

Comentarii Facebook