Duminica 22 Decembrie

Rețeta succesului la biologie. Cum a reușit Alexia, o elevă de la Liceul „Avram Iancu” din Cluj, să obțină medalia de aur la un concurs în Serbia


Alexia Suciu, o elevă din clasa a XI-a B de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a reușit să câștige medalia de aur la etapa internațională a Concursului interdisciplinar „Internațional Conference of Young Scientists”, desfășurat la Belgrad, Serbia, între 8-13 aprilie 2023. Alexia a fost coordonată pentru acest concurs de profesoara ei de Biologie de la Liceul Avram Iancu din Cluj -Roxana Roșca- și de biologul Liliana Jarda de la Grădina Botanică din Cluj.

Tânăra spune că într-un concurs abordarea sa este „să dea tot ce e mai bun”, iar atunci când oamenii sunt pasionați de ceva anume „bineînțeles că alocă mai mult timp acelui lucru”. O rețetă a performanței ușoară, la prima vedere, însă puțini reușesc să o aplice. Alexia este unul dintre „elevii de 10 ai Clujului”, o dovadă a faptului că performanța poate fi obținută doar cu multă perseverență, dar și consecvență.

Concursul Interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists” este o competiție de excelenţă ce promovează formarea abilităților de cercetare științifică și dezvoltare a creativității elevilor. Pentru câteva luni, elevii se transformă în mici cercetători. În cazul Alexiei, vorbim despre cercetarea speciei Convolvulus Persicus L (n.r: printre numele comune se folosește „volbura de nisip”). Din octombrie 2022 până în ianuarie 2023, Alexia a obținut o cultură în vitro a acestei plante, aflată în pericol de dispariție. În momentul de față, aceasta este păstrată la Grădina Botanică, iar când condițiile meteorologice vor permite, colecția va fi folosită în programele naționale de reconstrucție și restaurare ecologică.

toti.jpeg

Anul acesta lotul de elevi al României a obținut la acest concurs trei medalii de aur, două medalii de argint și premii la secțiunea postere, rezultatul fiind unul de excepție. Alexia ne-a povestit cum a reușit să treacă peste emoțiile pe care le-a avut, dar și care sunt planurile sale după terminarea liceului. Deși în ultimii ani, statisticile arată că mulți elevi români vor să plece în străinătate la o facultate, eleva de la „Avram Iancu” spune că este hotărâtă să rămână acasă, chiar la Cluj-Napoca. 

Știri de Cluj: Alexia, vreau să-mi povestești mai multe despre concursul la care ai fost, care au fost cerințele și cum ai reușit să iei medalia de aur? 

Alexia Suciu: International Conference of Young Scientists pentru mine a fost o experiență transformatoare. În trecut am mai participat cu lucrări de laborator și la alte concursuri naționale, dar această cercetare a fost la alt nivel. În octombrie 2022, am început proiectul de cercetare pe specia Convolvulus Persicus L. (n.r: printre numele comune se folosește „volbura de nisip”), sub coordonarea doamnei Liliana Jarda, biolog principal la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, careia îi sunt foarte recunoscătoare pentru modul în care nu doar că m-a învățat, dar m-a făcut și să iubesc munca în laborator. 

specia.jpeg

Am lucrat pe parcursul lunilor octombrie 2022 - ianuarie 2023, obținând o cultură în vitro a speciei în pericol, care este în momentul de față păstrată la Grădina Botanică, iar când condițiile meteorologice vor permite, această colecție va fi folosită în programele naționale de reconstrucție și restaurare ecologică a habitatului speciei care a fost distrus prin acțiunile antropologice.

În februarie și martie 2023 au avut loc faza județeană, respectiv națională, unde am obținut locul II, și calificarea la etapa internațională.

Știri de Cluj: Te-ai gândit înainte să ajungi acolo că vei lua medalia de aur? Ai avut emoții?

Alexia Suciu: Într-un concurs, modul meu de abordare este să dau tot ce am eu mai bun. M-am pregătit intens, atât cu doamna Jarda Liliana, cât și cu doamna profesoară Roxana Rosca, profesoara mea de biologie de la clasă. Am sperat că voi aduce acasă un premiu, tocmai pentru a răsplăti încrederea și efortul depus. Bineînțeles că speram la un loc pe podium, dar tot a venit ca o mare surpriză momentul în care mi-am auzit numele strigat. În acest context, doresc să transmit felicitările mele întregului lot al României, care la această ediție ICYS, a obținut trei medalii de aur, două medalii de argint și premii la secțiunea poster.

Știri de Cluj: Cum te-ai pregătit pentru acest concurs? Ai avut nevoie și de o pregătire suplimentară, pe lângă orele de biologie pe care le ai la liceu?

Alexia Suciu: Pentru mine a fost o experiență născută din pasiunea mea pentru cercetare. Nu a fost stresant deloc și pentru că am avut parte de coordonatoare minunate. Încă din gimnaziu am mai participat cu proiecte de cercetare la diferite concursuri naționale, iar în clasele a 6-a și a 7-a am participat la olimpiada de biologie, obținând mențiuni și premii la concursurile pe astfel de teme. Doamna profesoară de biologie, de la clasă, (n.r. Roxana Rosca), acoperă prin modul de predare, toate informațiile necesare, pentru pregătirea de specialitate, astfel că nu este nevoie să fac ore de biologie în privat.

Pe lângă partea de cercetare și de aprofundare a conceptelor sub îndrumarea celor două doamne coordonator, o altă parte importantă a fost construirea unui discurs în limba engleză și prezentarea lui în fața mai multor clase de liceu, pentru a mă familiariza cu ceea ce înseamnă vorbitul în public. Am reușit astfel să îmi stăpânesc emoțiile, și să fiu mai sigură și clară în explicații. De asemenea, în fața comisiei a trebuit să răspund la câteva întrebări din partea juriului, iar pentru asta a trebuit sa anticipez încă de acasă, ce aș putea fi întrebată.

Știri de Cluj: Câte ore pe zi petreci cu „manualul de biologie în mână”? Mai ai timp și de alte activități?

Alexia Suciu: Programul meu este unul destul de încărcat pentru toate materiile de la școală, însă de mică mi-am creat un program echilibrat de pregătire academică și sport. Atunci când mă pasionează ceva anume, bineînțeles că aloc mai mult timp acelui lucru. Le mulțumesc profesorilor mei de la celelalte materii, pentru că în ultima lună au avut înțelegere față de mine și m-au lăsat sa ma pregatesc suplimentar. De asemenea, cred în echilibrul dintre minte și corp, de aceea în timpul meu liber practic mult sport, dar ascult și muzică, ies cu prietenii.

Știri de Cluj: A fost una dintre ambițiile tale să iei acest premiu?

Alexia Suciu: Cred că e important în primul rând să participi, și să dai tot ce e mai bun, indiferent de concurs. Personal, cred că pe măsură ce mă pregăteam, mi-am dezvoltat această ambiție proporțional cu efortul depus. Această medalie nu reprezintă doar efortul meu, ci e clar rasplatirea unui efort de echipă.

alexia.jpeg

Știri de Cluj: Ce vrei să faci după liceu? Te-ai gândit la ce facultate vrei să te înscrii, vrei să rămâi în România sau să pleci în străinătate?

Alexia Suciu: Având premiu la etapa națională, dar și internațională, sunt admisă automat la multiple facultăți pe domeniul științelor. Voi alege să îmi continui studiile în România, deoarece cred în valoarea universităților românești și probabil voi face un master în străinătate. Mă atrage partea de cercetare în laborator și cred ca voi alege acest domeniu. Până acum m-am gândit să merg la Facultatea de Biologie și Geologie din Cluj-Napoca, pe partea de specializare însă, încă nu m-am decis.

Știri de Cluj: Ce le-ai recomanda tinerilor care vor să obțină rezultate similare? 

Alexia Suciu: Totul vine din pasiunea pe care o ai pentru acel subiect, dar și dedicarea cu care lucrezi. Dacă ceea ce faci nu îți face plăcere, este timp irosit. Consider că trebuie să te descoperi pe tine însuți și ceea ce îți face plăcere. Fiecare dintre noi are un dar și acest dar trebuie dezvoltat, nu poți fi bun la toate și viața este despre alegeri. Sunt norocoasă că familia mea m-a sprijinit întotdeauna în alegerile mele și m-a susținut necondiționat, în special mama mea pe care o consider un om foarte echilibrat, și modelul meu în viață.

Comentarii Facebook