Duminica 8 Septembrie

Revoltă și teamă printre clujeni, după ce s-au aruncat erbicide din elicopter: „Periculos pentru toată lumea/ Se usucă tot. Nimic BIO!” VIDEO


Erbicidare din elicopter în Petreștii de Jos, Satul Deleni, județul Cluj: Locuitorii Sunt nemulțumiți și speriați


Un video realizat de o clujeancă în care surprinde erbicidarea din elicopter în comuna clujeană Petreștii de Jos, satul Deleni, a stârnit nemulțumirea și îngrijorarea localnicilor. În imagini se poate observa cum un elicopter pulverizează erbicid peste câmpuri și grădini, stârnind reacții puternice în rândul comunității.

Localnicii se tem de impactul pe care aceste substanțe chimice l-ar putea avea asupra sănătății lor și a mediului înconjurător:  „Mă întreb dacă asta nu înseamnă poluare pentru noi, oamenii, și pentru animale. Am văzut în grădină căprioare, iepurași, fazani și mai știu eu câte viețuitoare!”

„Anul trecut după ce au erbicidat, toate s-au uscat în grădină” 

O altă localnică și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele erbicidului asupra vegetației: „Vedem după o săptămână, anul trecut după ce au făcut ei, toate s-au uscat în grădină”. Aceasta sugerează că experiențele anterioare au arătat că erbicidul poate distruge plantele din grădinile oamenilor.

erbicidare 2.png  erbicidare 3.png

erbicidare 1.png

Unii locuitori se întreabă dacă metoda de erbicidare este sigură pentru cei din jur: „Nu știu dacă e ok pentru cei din jur stilul ăsta de ierbicidat”, a comentat un alt sătean, reflectând îngrijorarea generală cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate și mediu.

„Într-adevăr afectează grădinile, nu o să mai avem nimic bio, iar unele legume se distrug... păcat de munca oamenilor”, a adăugat o localnică, subliniind impactul negativ asupra agriculturii locale și a eforturilor de a cultiva produse ecologice.

Un alt localnic a remarcat că situația nu este nouă: „Totuși au făcut asta și anii trecuți și nici atunci nu s-a făcut nimic pentru a fi oprit. Cantitățile cu care stropește sunt destul de mari, inevitabil ajung și la culturile din grădini. Asta a fost inclusiv subiect de film. Dacă cineva va îndrăzni să se opună, va trebui să dea în judecată firma cu pricina și va dura destul de mult până se va face dreptate. Atât de mult încât se va prescrie pentru că la noi în țară este o tradiție prescrierea și pedeapsa cu suspendare”.


Localnicii sunt disperați să se găsească o soluție sau măcar să li se explice ce se întâmplă:  „Nu se poate între case, toți pomii ni-i distrug. Ăștia nu au lege?” 

Localnicii din Petreștii de Jos așteaptă ca autoritățile să clarifice totuși ce soluții sunt folosite de erbicidare și cât de sigure sunt acestea pentru populație și pentru culturi. 

Comentarii Facebook