Duminica 22 Decembrie

Rezidențiat 2024: Sute de candidați rămân pe dinafară, deși au promovat examenul. Ministerul nu alocă destule locuri, deși ne plângem că nu avem medici


Rezidențiat 2024: Sute de candidați promovați nu-și pot continua studiile din cauza numărului insuficient de locuri și posturi

Examenul de Rezidențiat 2024, desfășurat pe 17 noiembrie 2024, a scos la iveală o problemă majoră în sistemul sanitar: sute de candidați care au promovat examenul nu vor putea să își continue studiile din cauza alocării insuficiente de locuri și posturi. În timp ce mii de absolvenți au obținut punctajul necesar pentru a promova, Ministerul Sănătății a scos la concurs mult mai puține locuri decât ar fi fost necesar.

Număr insuficient de locuri și posturi disponibile:

  • Medicină generală: Au promovat 4.811 candidați, dar Ministerul a alocat doar 4.319 locuri și posturi (din care 4.082 locuri și 237 posturi). Astfel, 492 de candidați vor rămâne fără locuri sau posturi disponibile pentru continuarea pregătirii profesionale.
  • Medicină dentară: 1.622 de candidați au promovat, dar sunt disponibile doar 534 locuri, ceea ce înseamnă că 1.088 de candidați nu vor putea să își continue studiile.
  • Farmacie: 1.696 de candidați au promovat, însă există doar 345 locuri, ceea ce înseamnă că 1.351 de candidați vor rămâne pe dinafară.

Screenshot 2024-11-20 211930.png

Problema locurilor insuficiente

Numărul de locuri și posturi alocate de Ministerul Sănătății este mult mai mic decât cerințele reale ale sistemului de sănătate, lăsând sute de candidați care au promovat examenul fără opțiuni pentru a-și continua formarea profesională. În total, peste 2.900 de candidați (492 medicină generală, 1088- medicină dentară, 1351- farmacie) care au obținut punctajul minim de promovare nu vor avea locuri disponibile pentru a-și începe rezidențiatul.

Ministerului Sănătății ar trebui să ia măsuri urgente pentru suplimentarea locurilor disponibile. Deficitul de personal din spitale ar putea fi parțial rezolvat printr-o mai bună gestionare a locurilor pentru rezidenți. Este esențial să existe o corelare între numărul candidaților promovați și numărul locurilor disponibile, pentru a nu risca să se piardă talente valoroase din sistemul sanitar. Apoi ne plângem că pleacă din țară!

În aceste condiții, se pune întrebarea dacă Ministerul Sănătății va lua totți măsuri pentru a aloca mai multe locuri în următorii ani, astfel încât să răspundă necesităților din domeniul medical.

Situația s-a mai repetat și în anii trecuți, iar Ministerul Sănătășii a decis uneori suplimentarea locurilor, cel puțin pe domeniile deficitare. Rămâne de văzut dacă și în acest an va proceda așa sau îi va declara respinși pe cei care au obținut un punctaj peste cel minim pentru promovare, dar nu au prins un loc la rezidențiat. 


Comentarii Facebook