Duminica 22 Decembrie

România, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor creat de clujeanul Tudor Scripor


Alfabetul Scripor, creat de un clujean și care se adresează persoanelor nevăzătoare, va fi implementat de Ministerul Educației și Cercetării din România, în premieră mondială.

Joi, 6 februarie 2020, la sediul Ministerului Educației și Cercetării din România, a avut loc o întâlnire între ministrul Monica Anisie și Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor. Invenția care îi poartă numele, Alfabetul Scripor, a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.

Alfabetul în culori creat de clujeanul Tudor Paul Scripor prezintă avantaje directe pentru persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down. Acesta oferă soluții concrete și le va permite acestora accesul la educație incluzivă în mod complet, gratuit și voluntar.

În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet.

Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil  într-o lume covârșitor vizuală”, anunță Ministerul Educației.

Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.

Pictor și restaurator, clujeanul Paul Tudor Scripor a primit medalia de aur la Târgul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2019 cu invenția lui, un Alfabet al Culorilor pentru Nevăzători, denumit Alfabetul Scripor.

Specialist în artă, restaurare și pictura icoanelor, Scripor a lucrat timp de 7 ani pentru a găsi o modalitate de a-i face pe nevăzători să ”simtă” culorile. 

Numele lui pare a fi predestinat. Script vine din cuvântul latin ”scribere”, care înseamnă ”a scrie” folosind un anumit alfabet.

Alfabetul inventat de el transformă o dizabilitate într-o super abilitate și le va da persoanelor nevăzătoare independență, speranță, libertate și creativitate de a se exprima.   

Totul a început în anul 2012, la un curs de pictură. Eu predau pictură și tehnici de restaurare. Am avut un student nevăzător care s-a înscris la cursul meu și a fost destul de dificil să comunic cu dânsul limbajul culorilor, mai ales pe partea de cromatică. I-am explicat volumetric cum arată un tablou, dar mi-am dat seama că acest lucru nu este destul, pentru că, atunci când noi privim un tablou, ochii noștri văd culori, iar culorile transmit o anumită emoție, ceea ce nu am reușit să fac cu acest student. 

De atunci mi-am propus să descopăr o legătură între culori și lumea nevăzătorilor. Am căutat tot ceea ce se putea pe internet și am găsit că au fost numai încercări eșuate legate de această dorință. Studiind și făcând multe cercetări am ajuns la începutul proiectului și am aflat că nevăzătorii visează în culori. De acolo a pornit totul, iar alături de un grup de voluntari nevăzători am pornit tocmai de la această premisă, că ei visează în culori. Mi-au spus și ei, dar sunt și studii pe această temă. Am pornit și de la faptul că ei pot asocia culorile cu anumite senzații: roșu cu senzația de căldură, de expansiune, iar albastru cu senzația de rece. Am asociat formele geometrice, cerc, dreptunghi și pătrat cu principalele culori, respectiv roșu cu căldura și cercul, galbenul cu dreptunghiul și pătratul cu senzația de rece, deci albastru. 

Suprapunând aceste forme geometrice și cromatic au rezultat culori secundare și forme geometrice secundare. Acestea luate și simplificate, introduse într-o matrice de 9 puncte, plus un punct de orientare, a rezultat un limbaj tactil. Practic avem două alfabete, unul al formelor și al culorilor și al doilea al culorilor și al punctelor, extensie a alfabetului Braille. Diferența era că nevăzătorii aveau 6 puncte pentru litere și numere și acum pentru culori au nouă, care respectă aceeași dimensiune și mărime din alfabetul Braille. A fost foarte ușor pentru ei să îl înțeleagă, cei care au folosit până acum Braille”, a relatat Tudor Scripor.

Noul alfabet al culorilor are 9 puncte principale și un punct de orientare. ”Alfabetul inventat de mine are și un punct sus, pentru orientare. Spre exemplu, aceste simboluri vor fi puse pe un bidon de vopsea, iar acest punct îi va ajută să știe unde este capacul, sau pe creioane și vor ști unde este vârful, pe etichete de haine, și vor afla unde este poziția de sus.

Noi ne-am axat foarte mult pe partea emoțională și acum cu acest alfabet sperăm să le dăm un grad mai mare de independență. Nevăzătorii sunt învățați să cumpere numai haine de culoare albă, neagră, gri și roșie, pentru că oricum ar combina aceste haine nu vor putea greși. Vă dați seama ce frustrant este pentru un tânăr care a devenit nevăzător în adolescență să nu își mai poată alege hainele pe care le vrea?”, a punctat inventatorul clujean.

Clujean premiat cu AUR la Târgul Internaţional de Invenţii - Geneva 2019, pentru un Alfabet al Culorilor pentru Nevăzători - VIDEO

Comentarii Facebook