Vineri 22 Noiembrie

România riscă să fie sancționată de UE pentru nerespectarea drepturilor LGBTQ


Căsătoriile și parteneriatele între persoane de același sex ar trebui recunoscute în întreaga UE, a decis Parlamentul European. Instituţia mai cere Comisiei Europene să ia măsuri urgente în privinţa României, Poloniei şi Ungariei pentru că încalcă valorile europene.

Mai exact, aceste ţări, printre care şi România, nu respectă căsătoriile și parteneriatele între persoane de același sex.

Parlamentul European susține faptul că persoanele din comunitatea LGBTQ ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniune.

Se cer măsuri împotriva României pentru nerespectarea drepturilor LGBTQ

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a precizat că nu este o rezoluție legislativă, așadar România nu este obligată să o aplice.

Trebuie să spunem că nu este o rezoluție legislativă, deci nu este o rezoluție care să oblige statele membre. Este o rezoluție inițiată de socialiștii democrați, din luna aprilie. Noi am vrut să scoatem articolul care face referire la România, pentru că este un articol nedrept.

Nu am reușit să facem acest lucru și atunci, pentru că nu vrem să sancționăm România, am votat, evident, împotrivă. Cu regret, pot spune că am avut europarlamentari care au votat pentru această rezoluție”, a declarat Europarlamentarul Gheorghe Falcă la Antena 3.

Vlad Viski, preşedinte Asociaţiei Mozaiq, îl contrazice pe Gheorghe Falcă, spunând că România trebuie să aplice această rezoluție, deoarece deciziile Curții de Justiție a UE trebuie să fie aplicate în toate statele membre.

Este o situație despre care noi, comunitatea LGBTQ, avertizăm de mai multă vreme. România este condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, din anul 2018, în decizia Coman vs România, iar Curtea Europeană spune foarte clar că România trebuie să recunoască cuplurile gay într-o formă sau alta.

Deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie aplicate peste tot în UE și există inclusiv o decizie a CCR cu privire la această situație”, a spus Vlad Viski, preşedinte Asociaţiei Mozaiq.

Comentarii Facebook