Duminica 22 Decembrie

Romeo Couți, șeful TVR Cluj, are sesizare depusă la ANI. Va fi audiat de șeful TVR, Stelian Tănase, pentru haosul de la TVR Cluj

 

Directorul TVR Cluj, Romeo Couți, este acuzat de incompatibilitate între funcția pe care o ocupă și cea de președinte al Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români ( F.I.J.R.).

 

Pentru Forum, Romeo Couți a primit finanțări de la Institutul Cultural Român şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, dar a folosit și echipamentele, oamenii și mașinile TVR Cluj, cu ocazia unor deplasări în Serbia, Republica Moldova, Ucraina și Serbia.

 

Mă adresez dumneavoastră în ultimă instanţă pentru a încerca să aflu destinaţia şi scopul cheltuielilor unor bani publici ai Televiziunii Române, Institutului Cultural Român şi Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. 

 

Am adresat cereri de informaţii de interes public în baza Legii nr. 544/2001 atât Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni  ( U1-2/8P/04-12-2013 ) cât şi Institutului Cultural Român (13722/04-12-2013 ) prin care solicitam informaţii asupra sumelor alocate şi a deconturilor respective alocate F.I.J.R. pentru organizarea unor congrese, după cum urmează : 

 

- Suma alocată pentru finanţarea din perioada 06-09.08.2009 a congresului organizat de F.I.J.R. la Drobeta Turnu Severin şi Kladovo ( Serbia )

- Suma alocată pentru finanţarea din perioada 14-16.10.2010, a Congresului organizat de F.I.J.R. la Chişinău ( Republica Moldova )

- Suma alocată finanţării celui de-al treilea congres organizat de F.I.J.R. în perioada 20 -23.10.2011 la Cernăuţi ( Ucraina )

- Suma alocată finanţării congresului organizat  în Serbia, de F.I.J.R, în perioada 05-07 aprilie 2013 la Donji Milanovat ( Serbia )

 

Totodată , am mai solicitat copii  după contractele incheiate între TVR Cluj şi F.I.J.R. ambele fiind semnate de acelaşi Romeo Couţi, o dată în calitate de Director şi o dată în calitate de Preşedinte al F.I.J.R, ceea ce presupune din start existenţa unei stări de incompatibilitate, dublată de beneficii materiale şi băneşti.

 

Nu am primit decât răspunsuri parţiale, trunchiate, ignorând parţial întrebările mele şi în afara termenelor legale. Nu am disponibilităţi nici de timp şi nici financiare pentru a mă judeca cu instituţiile respective astfel că, în virtutea atribuţiilor care vă revin, vă solicit dumneavoastră să faceţi verificările de cuviinţă. 

Menţionez , că din informaţiile mele , nu există nici un contract de parteneriat sau de colaborare încheiat între cele două instituţii, TVR Cluj şi F.I.J.R, şi cu toate acestea o serie de cheltuieli au fost suportate de TVR Cluj, din bani publici, pentru a diminua cheltuielile F.I.J.R. 

 

- Au fost oameni care au luat diurne duble ( de la TVR si de la F.I.J.R ), inclusiv membrii ai Consiliului de Administratie SRTV.

- Au fost decontate telefoanele angajatilor TVR (inclusiv ale directorului TVR Cluj Romeo Couti - ex: pentru congresul de anul trecut 2000 Ron). Deconturile se pot verifica pentru fiecare an in parte.

- Decontarea unor cheltuieli de transport ale invitatilor pe banii TVR Cluj.

- S-au facut prospectii si filmari inainte de fiecare Congres exclusiv pe banii TVR Cluj.

- Toate cheltuielile echipelor de filmare au fost suportate de TVR Cluj , în condiţiile in care nu există niciun contract incheiat între TVR Cluj şi F.I.J.R”, se arată în sesizarea depusă la ANI, în 6 februarie 2014.

 

Directorul Televiziunii publice, Stelian Tănase, a declarat pentru Știri de Cluj că nu știe despre această sesizare făcută la ANI, dar că a primit plângerile făcute de sindicatele din TVR Cluj. ”Domnul Romeo Couți va fi audiat și vom vedea ce măsuri vom lua. Am primit sesizarea sindicatului. Nu pot face mai multe precizări acum”, a declarat Stelian Tănase.

 

De asemenea, va fi audiat la comisia TVR și redactorul șef al TVR Cluj, Adrian Rozenberg.

 

Articolul 253 din Codul Penal defineste conflictul de interese: ”Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

 

Potrivit Ghidului privind incompatibilitatile si conflictele de interese de pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate ”functionarii publici nu pot lua parte la luarea unei decizii daca aceasta aduce beneficii materiale pentru: propria persoana, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, o persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

 

Știri de Cluj a solicitat ANI să precizeze care este stadiul sesizării nr. 1995 din 06.02.2014.

 

Citește AICI sesizarea sindicatului din TVR Cluj.

 

 

 

Comentarii Facebook