Romii care trăiau ilegal pe strada Costei din Cluj-Napoca comemorează 5 ani de la mutarea la Pata Rât
Proiectul Pata-Cluj comemorareză cinci ani de la ultimele relocări celor 250 de romi de pe strada Coastei, din Mărăști, în Pata Rât.
”În 17 decembrie 2015 se împlinesc cinci ani de când mai mult de 250 de persoane au fost evacuate de pe strada Coastei din Cluj și mutate la mai puțin de 200 de metri de rampa de gunoi a orașului. Între ei se aflau peste o sută de copii. Acestor persoane le-au fost diminutate semnificativ șansele de a merge la serviciu sau la școală, de a participa la viața orașului. Acești oameni au suferit pierderi materiale, dar și morale. Demnitatea acestor persoane a fost călcată în picioare. Acest lucru s-a întâmplat unor cetățeni ai Clujului. De aceea, comemorarea de azi nu este doar a celor care au fost mutați. Ea trebuie să fie a tuturor clujenilor.
La cinci ani de la tragica relocare a celor peste 250 de persoane de pe strada Coastei la Pata Rât, este timpul să înţelegem că este nevoie să muncim împreună pentru o societate echitabilă, justă şi incluzivă, astfel încât problema de la Pata-Rât să nu se reproducă. În același timp trebuie să fiim conștienți de faptul că atâta timp cât cauzele structurale nu sunt abordate, problema sărăciei şi a excluziunii se va perpetua fie în acelaşi spaţii geografice, fie în altele noi”, a precizat Camelia Badea, coordonator comunicare Pata-Cluj.
În comunicat nu se spune nimic despre încercările acestei comunități de a ieși din sărăcia în care se zbate. Ei au cerut de multe ori locuințe sociale din partea Primăriei, dar majoritatea nu au acte pentru a fi incluși în program.
4 Comentarii
”Tragică relorare”! Băi ”ziaristule”, proprietatea privată a cetățenilor nu mai contează? În toată povestea este tragic că autoritățile locale și județene nu fac nimic pentru ca acei cetățeni să primească locuri de muncă și locuințe sociale.
Noi, fostii vecini de-a sila cu acesti bipezi , ANIVERSAM 5 ani de liniste, de normalitate, de curatenie. Ne amintim de scandaluri, de fecalele pe care le imprastiau pe aparatele de joaca din parcul Fraternitatii, de cutiile postale devastate in toata zona, de furturile din curtile oamenilor, de bicicletele furate, de distrugerea grupurilor… Citeste mai departe
perfect de acord cu d-voastra. greu sa-i cataloghezi ca fiind oameni. Sunt la fel de utili societatii precum gandacii de bucatarie. De fapt am uitat ca gandacii nu iau asistenta sociala.
bla,bla,bla....
"comemorare" ?
locuiau ilegal deci e justa relocarea
coordonator comunicare Pata-Rat ? ce mai e si asta ?