Vineri 22 Noiembrie

Romii dau în judecată organizatorii recensământului: „În Cluj acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală”


Partida Romilor „Pro Europa” dă în judecată organizatorii recensământului populației și locuințelor derulat anul trecut pe motiv că numărul membrilor etniei este unul mic. Liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj, Dragoș Roșianu, susține că procentele aferente romilor sunt mici în mod deliberat, fiind numeroase cazuri de familii de romi care nu au fost recenzate la nivel național, inclusiv în județul Cluj.

Romii dau în judecată organizatorii recensământului. În județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală. La nivel național suntem 596.000 oficial, transmite Partida Romilor Pro Europa Cluj.

Plus de asta în urma numărătorii paralele realizata de Partida Romilor a reieșit că peste 100.000 de cetățeni romi nu au fost recenzați. Partida Romilor s-a arătat interesată de acest proces de recensământ din anul 2022.

Noi am fost interesați și am vrut sa dovedim faptul ca un recensământ bine făcut scoate la iveală multe aspecte de care ne putem lega în ceea ce privește politicile publice în următorii 10 ani, dacă se merge în acesta cursivitate și carența din 10 în 10 ani sa se facă recensamântul ai nevoie de anumite date exacte cu privire la o anumită categorie de populație, ca să poți construi acele politici publice pentru ei.

În acest context am încheiat un protocol cu Institutul de Statistica în virtutea faptului că vom veni cu un număr de persoane sa poată facă parte din echipele de recenzare la nivel național, județean, municipal și comunal, sau sa fie în comunitățile de romi în care nu s-a intrat niciodată, sau dacă s-a intrat s-a intrat în proporție de 50% ( anul 2011).

Am sesizat ca nu a fost interes din partea Uat-urilor cât nici din partea Direcțiilor de Statistica de la nivel național și prin urmare nu am avut recenzori peste tot și au rămas comunități de romi nerecenzate.

Au fost și cazuri în care anumiți primari au pus recenzori apropiați de-ai lor pentru a încasa bani pentru recenzarea din teren dar, pe de altă parte, și de a-i face pe romi să nu se declare romi. Subliniez un motiv pentru care s-a ajuns la acest rezultat care nu corespunde realității este că mulți recenzori au refuzat să intre în anumite comunități de romi.

Avem 2.500.000 de persoane care nu au fost recenzate pe teritoriul României, și nu știm dacă acele persoane sunt bărbați, femei, ce vârstă au sau dacă sunt copii, nici nu mai vorbim de etnie, mai mult decât atât nu știm câți oameni avem în diasporă pentru că ambasadele și consulatele nu s-au implicat în acest proces.

  • Minoritatea romă în 1992 - 400.000 de romi 
  • în 2002 - 535.000 de romi 
  • în 2011 - 621.000 de romi 
  • în 2022 - 569.000 de romi, un procent de 3,4% din totalul populației României 

Dacă păstrăm proporția de 3,4% ca și reprezentativitate la nivelul României din populația recenzată, atunci să păstrăm 3,4% ca și proporție și la 2.500.000 de persoane care nu au fost recenzate și ne dă peste aprox +-  60.000, fapt pentru care ne da peste 630.000 de romi, fără a mai duce în evidenta ca mai sunt 60.000-70.000 de romi care se află în diaspora care se tot duc și tot vin iar pe aceștia nu i-a înregistrat nimeni.

Politicile nu vor fi corespunzătoare în următorii 10 ani, noi Partida Romilor avem niște evidențe clare prin cele 500 de comunități care le reprezentăm la nivel național, care fiecare din ele au câte 1200-1300 de persoane fapt pentru care depășesc rezultatul recensământului.

În acest an vom dezvolta o amplă campanie în comunitățile rome și vom dovedi instituțiilor competenta de recensământ că au greșit, acolo unde vom găsi mari diferențe vom contesta recensamantul și îi vom da în judecată .Reprezentanții etniei vor fi afectați din perspective administrative, la real maghiari sunt peste 1.200.000 iar romii peste 750.000 pe teritoriul României, fără sa mai discutam de cei din afara( diaspora).

Suntem nemulțumiți de procentele pe care le au romii la recensământ. De exemplu, în județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală.

Mie nu mi-e rușine că sunt rom. Dar au fost mulți membri ai etniei care fie nu au fost recenzați și nu au putut să își declare etnia, fie li s-a sugerat să nu spună că sunt romi, ceea ce este inacceptabil”, a spus Dragoș Roșianu președintele organizației de Tineret Partida Romilor Cluj .

Comentarii Facebook