Duminica 22 Decembrie

Romii de la Pata Rât i-au cerut lui Emil Boc locuințe. Ce a reproșat primarul - FOTO


O parte dintre reprezentanții romilor de la Pata Rât s-au prezentat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de miercuri, 16 octombrie, pentru a cere locuințe. 

Am vrea să faceți tot ce puteți ca să ieșim și noi din comunitatea asta. Ne mănâncă șobolanii”, a spus un bărbat.

V-aș invita domnule primar să veniți să vedeți în ce condiții locuim. Noi nu avem voie nicăieri cu buletinele provizorii pe care le avem, pentru că nu avem domiciliu. Când m-am dus la bancă să îmi iau cuptor la baraca în care locuiesc nu mi-au dat că nu am buletin. Patru oameni au murit luna trecută de cancer. Vă rugăm să nu uitați de noi pentru că și noi suntem suflete”, a mai spus o femeie.

Acum trei săptămâni toate aceste persoane au depus cerere pentru a primi locuințe. Oamenii aceștia își doresc să fie luați în considerare și să fie primiți la comisia de locuire pentru a-și prezenta situația. Anul trecut unor familii li s-a dat posibilitatea de a-și prezenta situația și au primit punctaje în plus. Oamenii de la Pata Rât nu vor avea șanse la o locuință, dacă nu se modifică criteriile de atribuire”, a spus Eniko Vincze, profesor la UBB Cluj, militantă pentru drepturile comunității de la Pata Rât. 

O femeie a spus că a fost evacuată din locuință și acum doarme sub scară la Spitalul de Oncologie alături de doi copii cu handicap. 

Primarul Emil Boc le-a transmis reprezentanților ONG -urilor că nu ajută la implementarea proiectelor de susținere socială inițiate de Primăria Cluj-Napoca. 

Prioritățile municipiului legate de politicile sociale s-au concretizat. Voi trece foarte scurt în revistă. În primul rând, Primăria a considerat și consideră că această problemă pe termen mediu și lung poate fi rezolvată numai prin educație. Educația este prioritatea zero pentru copiii dvs, pentru a ieși din această situație.

Vă vom susține pe dvs dacă vreți să participați la cursuri de calificare. M-am uitat că sunt slujbe vacante și nu sunt ocupate. Educația este cea mai importantă cale pentyru a rezolva problema.

Legat de problema de locuire, am putut face câteva blocuri în zona fostului Oser. Treptat am mai făcut și dat în folosință și altele. Anul acesta vom avea pe strada Ghimeșului un bloc de locuințe sociale. Mai avem câteva locații în pregătire. Acestea sunt din banii clujenilor, nu din alte surse. Trebuie să vă spun că anul trecut am pierdut 20 de milioane de euro din buget și anul acesta 16 milioane de lei. A fost acum o rectificare bugetară, iar Clujul a primit 0 lei și aveam nevoie de 70 de milioane de lei pentru asistența socială. Suntem comunitate mare, dar și problemele sunt mari. Avem probleme legate de sărăcie, locuire, poluare, trafic. Din nefericire, banii ne sunt luați și nu primim sprijin.

Cu resursele limitate pe care le avem am conceput cele două politici: plata chiriei și cumpărarea de locuințe de pe piață. Acum avem 108 cererei pentru chirie și sunt în plată 31 de chirii.

Societatea civilă trebuie să vină să ne sprijine și să găsească apartamente care pot fi date în chirie și pentru cumpărarea de locuințe de pe piață. Dacă ne-ați da posibilitatea de a cumpăra apartamente în zona metropolitană am rezolva problema. Dacă ne rezumăm numai la atât, nu e bine să venim și să vorbim și timp de șase luni să nu facem nimnic. Dacă ați fi venit cu o locuință pe care să o închiriați peraoanelor defavorizate, am avea soluții. 

Câte locuințe ați adus? (l-a întrebat primarul pe deputatul Adrian Dohotaru). Să spuneți că ați găsit în cartierele respective locuințe. Eu pot să spun că am pus la dispoziție 2 milioane de euro pentru cumpărarea de locuințe și avem 31 de chirii plătite. Deputații ar trebui să vină cu un proiect de lege pentru a permite achiziția de locuințe din zona metropolitană, iar lucrurile vor fi mult mai simple.

Rugămintea mea este să veniți cu efecte concrete, dincolo de discuții”, a precizat primarul Emil Boc.

Deputatul Adrian Dohotaru i-a dat replica lui Emil Boc: ”La Viena, nu ONG -urile au discutat cu proprietarii de locuințe. Este și responsabilitatea noastră de a îmbunătăți legislația. Am sunat la zeci de proprietari de apartamente pentru a căuta o chirie și au refuzat pentru că proprietarii nu doresc să acorde legal chiria”.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 14.25.31.jpeg

Consilierul local Corina Croitoru a declarat că nu numai deputatul Adrian Dohotaru trebuie tras la răspundere pentru lipsa unei legicare să permită achiziția de locuințe din zona metropolitană. ”Cu toții avem deputați și PNL are parlamentari, care puteau face un astfel de proiect. Nu putem da vina numai pe deputatul Dohotaru”, a spus Croitoru.

Voi susține proiectul de lege care să permită achiziția de locuințe din zona metropolitană. Am mai susținut necesitatea ca un oraș să nu fie constrâns la achiziția de locuințe numai în spațiul administrativ, ci să fie abordate zonele metropolitane. Voi trimite deputatului Dohotaru informații despre starea reală a municipiului, dificultatea și de ce cerem această lege”, a răspuns Emil Boc.

Comentarii Facebook