Sambata 21 Decembrie

Romii mutați forțat la Pata Rât trebuie să primească despăgubiri de câte 2.000 de euro fiecare

 

Romii mutați forțat din Cluj-Napoca (zona din spatele Bibliotecii Octavian Goga de pe strada Dorobanților) la Pata Rât trebuie să primească despăgubiri de câte 2.000 de euro fiecare, pentru prejudiciul moral creat, a stabilit Tribunalul Cluj. Sute de romi care locuiau fără acte legale pe strada Coastei au fost relocați la Pata Rât, în decembrie 2010.

 

În soluția din 30.12.2013, Curtea ”constată nelegalitatea Dispoziției 6397/16.12.2010 a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Admite în parte acțiunea în contencios adm. Obligă pârâții să acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanților prin evacuare și mutare în locuințele modulare din zona Pata-Rât și pentru condițiile de trai din aceste locuințe astfel: câte 2.000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socotește în lei la cursul BNR din ziua plății efective. Obligă pârâții să pună la dispoziția reclamanților locuințe care să respecte condițiile minimale stipulate în Anexa 1 a Legii nr.114/1996 . Cu drept de recurs în termen de 5 zile pentru excepția de nelegalitate Pronunțată în ședința publică din 30.12.2013”.

 

E foarte importantă decizia deoarece ne luptăm de trei ani de zile și am primit în sfârșit un rezultat favorabil și ne dăm astfel seama că justiția este dreaptă în România. Chiar dacă am trecut prin trauma evacuării această sentință favorabilă ne dă puterea de a lupta în continuare pentru drepturile care ne-au fost încălcate prin abuzul din17 Decembrie 2010. Vom lupta cu o forță mai mare până când vom fi relocați înapoi în oraș unde ne este și locul”, a afirmat Claudia Greta, membră a Asociației Comunitare a Romilor din Coastei (ACRC) și gLOC.

 

Despăgubirile pentru prejudiciul moral creat și obligarea pârâților de a pune la dispoziția reclamanților locuințe adecvate sunt două aspecte majore ale revendicării privind redobândirea demnității umane și cetățenești pe care, susținând comunitatea, am adresat-o autorităților prin diverse mijloace de-a lungul celor trei ani de după evacuarea și re-locarea ei forțată în Pata Rât. Această revendicare acum a dobândit o forță legală, dar ea va trebui impusă până când decidenții în mod efectiv vor aduce deciziile politice și administrative și vor mobiliza resursele financiare necesare. Decizia Curții de Apel Cluj este crucială dincolo de cazul ”Pata Cluj - Napoca Rât” și, cred eu, completează frumos solidaritățile create la nivelul societății civile locale, dar nu numai, pentru un oraș incluziv și intolerant față de rasism și nedreptăți sociale. În România de azi, care în multe zone ale sale cunoaște evacuări forțate și deposedări de diverse drepturi, o astfel de decizie este fenomenală, pentru că reamintește tuturor că statul este responsabil față de toți cetățenii săi, răspunde și el în fața legii și trebuie să repare greșelile comise. Pur și simplu: mă bucur enorm!”, a precizat și prof. univ. Enikő Vincze, membră a Grupului de Lucru ai Organizațiilor Civice (gLOC).

 

Sute de tigani de pe strada Coastei din Cluj-Napoca sunt evacuati la aceasta ora de jandarmi si politisti- VIDEO si Galerie FOTO

Cu plasmele in spate si mobila in camioane, tiganii de pe strada Coastei se muta la Pata Rat - VIDEO si Galerie FOTO

Palatul "oglinzilor", amenajat pe strada Coastei, intre colibele de tigani, care refuza evacuarea! VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook