Roșiile oltenești vândute la Cluj sunt din Italia. Un istoric în gastronomie îi critică pe țăranii necinstiți: ”Nu pot accepta să fiu mințit” - FOTO
Istoricul în gastronomie, Mircea Groza, a relatat cum au încercat să îl păcălească țăranii cu roșii oltenești, care de fapt sunt din Italia. Acesta cunoaște foarte bine piața și spune că în depozitele din Cluj e plin de roșii din ”afară” la prețul de 9 lei, care ajung la 35 de lei pe gheretele din piață.
”ROȘII OLTENEȘTI”
Noi le-am zis așa în vremea când le găseam în piețele din Ardeal aduse chiar de olteni, ei fiind producătorii. Asta era după 2000...
Nu le găseai înainte de luna iulie. Erau foarte gustoase și cei care le aduceau se bucurau să termine repede vânzarea deoarece roșiile erau destul de perisabile. Nu erau cantități foarte mari. Unul dintre oltenii care venea an de an în piața din Zalău îmi spunea că familia lui angajează o mașină, „o dubiță”, cu care aduce lăzile cu tomate, aranjate cu grijă, pune ziare între straturi. O parte din lăzi rămâneau la Cluj și celelalte veneau la noi în oraș. După 3 – 4 ani deja ne cunoșteam bine. Mai spre toamnă aduceau și ardei, castraveți, fasole verde și pepeni galbeni.
Unele tomate sunt denumite impropriu „oltenești”. Le zicem așa doar pentru că erau aduse în piețele din Ardeal de producători olteni, teleormăneni etc.
Sunt de fapt roșii din soiul „PREKOS”. Acele roșii „țuguiate”.
Am văzut ieri într-un magazin de pe strada mea aceleași roșii ca cele din piață. Pe etichetă scrie clar că sunt din Italia și prețul este de 17,99 lei. Într-un alt magazin din apropiere, tot așa, „roșii Italia, 16,80 lei. În piață pe etichetă scrie „roșii oltenești” și prețul este de 35 de lei.
Aceleași tomate!
Susțin cu convingere producătorii locali, pe cei cinstiți! Cumpăr întotdeauna de la țăranii pe care-i cunosc și știu că sunt corecți. Din păcate aceștia sunt tot mai puțini.
Dar nu pot accepta să fiu mințit! Să mi se spună că pe tarabă sunt roșii „oltenești” când știu precis că acolo, în Oltenia, nu sunt încă roșii pentru vânzare. Și fac asta pentru a justifica prețurile mari.
Am informații de la cei care sunt în domeniu că aceste roșii bulgaro-olandeze Prekos, sunt în depozitele engros din România și prețul este în jur de 9 lei! Sigur că se pune un adaos ca la orice comerciant, dar de la 9 lei la 35 mi se pare exagerat. Se pare că în piețele din București sunt și mai mari prețurile. Mai ales că aceste roșii nu sunt de cea mai bună calitate datorită suplimentelor de creștere cu care sunt tratate.
Dar majoritatea cumpărătorilor cred că sunt „roșii oltenești”.
Nu vi se pare curios că în aceste zile în piețele din Zalău și Cluj încă nu întâlnim adevărații vânzători de „roșii oltenești”? Adică oltenii? Aceștia o să vină doar când o să aibă roșiile lor, producția lor, de multe ori de calitate!
Și mai am o nedumerire. Cine verifică în piețele din România calitatea produselor de pe tarabe. Peste tot apar etichete „bio”, „organice”, „tradiționale”. Cine certifică aceste calificative? Cine verifică producătorii și garantează că produsele lor sunt chiar „bio”. Eu am întrbat la noi la Zalău și la ANPC și la DSV cum se poate verifica un produs din piață dacă este infestat cu pesticide, de exemplu. Mi s-a spus clar că în orașul nostru nu se poate face acest lucru, „poate la Cluj”...
Am încercat odată să aflu cine poate determina și garanta că vestitul magiun, „silvoița” noastră tradițională, nu conține zahăr adăugat la preparare. „La noi în Zalău nu se poate...poate la Cluj, încercați la USAMV...”.
Dar în toate piețele ți se spune că e fără zahăr!
Chiar, cine are grijă de noi? Cine ne protejează? Sunt specialiști în acest domeniu? Ar trebui să fie în fiecare piață, inclusiv dotările necesare.
Asta-i părerea mea”.
Din imaginile de mai jos se vede că în piețe specula este mult mai mare decât cea din supermarket. Cel mai probabil, cei care vând acolo nu au nicio treabă cu producția agricolă și sunt mici samsari, care cumpără și vând la speculă.
32 Comentarii
Aceleași roși le-am găsit în grecia ,in luna mai anul trecut,și mi-am pus semne de întrebare cu originea oltenestilor
Țăranul a fost goniț din piață și i-a luat locul mafia coloraților în concepția unilor producătorii autohtoni care n-au dat cu sapa niciodată, ei vând și marfă necontrolată majoritatea din Turcia și pun etichetele cum vor mușchii lor, așadar poftă bună la otrăvuri.
Sudiști ăștia borâți sunt puși tot timpul pe înșelăciuni! Vor să câștige bani din orice numai din muncă cinstită nu!
@Pop A.: In cazul asta chiar nu e vorba de sudisti! E vorba de "producatorii" colorati si nu numai, care au inchiriate mese in pietele de la noi dar care se aprovizioneaza de la en-gros, nu au nici o treaba cu productia agricola! Pe un producator nu o sa-l gasesti permanent in piata la vanzare, de luni pana sambata si de dimineata pana seara, pe tot… Citeste mai departe
@Pop A.: Daca tăceai filozof rămâneai! Îți spune un oltean vorbele acestea ca să poți sa faci distincția între sudiști, olteni și ardelenii neproducatori, ci doar speculanți. În Oltenia, acest soi de roșie nu se coace pana în luna iulie, indiferent ce le-ai face. Asa ca ce vedeți aici în Cluj-Napoca în aceasta perioada nu au nicio legătură cu roșiile… Citeste mai departe
@Pop A.: ești mult mai prost decât galeria lui Dinamo.
Boule! În piețele din Clooooj e.plin de ciori ca tine. Borâciuni bune de bătut cu rangă umedă.
Un producător nu există.
Orașul râios , plin de idioți ca tine.
Cine-i prost cumpara din piata la pret dublu aceleasi legume si fructe ca in supermarket. Si "taranii" din piata nu au nici pe departe controlul de caltate de la Kaufland, Auchan sau Lidl. Aia fac sute de analize ca nu au nici un interes sa fie subiect de ziar din cauza pesticidelor sau altor magarii. Despre nea Portocala din piata cine scrie? El oricum… Citeste mai departe
Cele mai toxice legume sunt cele ce apar în extrasezon pentru că sunt tratate cu ethrel, un stimulator de coacere .Țăranul te omoară "cu tomatele tuguiate,numai să câștige la preț. Dar protecția consumatorului și laboratoarele fitosanitare ce fac ?Sunt plecați cu asistentele să facă shoping în Dubai !?
Vând roșii ardelenești de gredina inima de bou, cu 50 de lei kilu, dulci ca zaharu.
@Ianos: daca e atinsa de un nomad mongol cunoacut ca si ungur e toxic
@Buzgure si tie pooola-n kur sa-ti fie: Musai-musai sa apara si unal ca tine pe aici ! Altfel nu se adevereste zicala ca " padure fara uscaturi nu exista ".
Ești un fraier...ai putea să îți vezi de istoria ta dacă habar nu ai... voi presa ar trebui să verificați înainte de a publica sau e articol la comandă
@Teo: Tu esti "olteanu" barnac cu porodici falsificate?
@Oltenene: nu eu sunt cu dreptatea... cine nu știe să-și cumpere marfă românească ar fi cazul să tacă
@Teo: Eu am cumparat rosii "oltenesti", jumatate dintre ele aveau gust de rosii oltenesti, cealalta jumatate gust de rosii necoapte culese in ianuarie. Asa ca am picat in smenul celalalt: se amesteca rosiile bune cu cele proaste, jumi-juma.
Foarte bine fac “oltenii”, prostimea merita sa fie furata pana la os ca asta isi doreste votand tot pe aia de 35 de ani.
@Haha: meri bah, cu sosoakele tau si cu partidul tau de ruanaci la Moscova. Daca nu iti place acolo, poti incerca in Corra De Nord.
.
Marfa de la tarabe provine de la Dezmir. De acolo se aprovizioneaza toti, rosiile sunt ambalate in lazi de banane, exact ca cele care vor apare peste 2-3 luni, cu un ziar pe deasupra si le vand niste bronzati cu masini cu numere de PH, cand apare ANAf dispar toti.
multi olteni au emigrat pe etalia
Doar prostii, idiotii, fraierii si cretinii mai mananca rosii.
@Bunu:
Doar fraierii mai cumpara de la jitaniii care se dau "producatori" Invatati sa mancati legumele in sezon, nu pe cele fortate cu substante si hormoni, sa se coaca la sfarsitul iernii.
Prea prosti, prea ca la tara
@Forma alungita = Pline de pesticide. :
@DOAR idiotii mai cumpara legume din pietele romane.:
@DOAR idiotii mai cumpara legume din pietele romane.: tu duosteptule le comanzi prin Amazon si ti le-aduce drona? =)))
@Citizen X: La pădure cu tine huseneeee, ihhhaaaaa