Miercuri 18 Decembrie

Royal School in Transylvania nu are acreditare, dar începe cursurile: Nu merg la inaugurare. Nu pot să le dau un CEC în alb

 

Ultima școală privată deschisă în Cluj-Napoca, Royal School in Transylvania, aflată sub ”umbrela” Casei Regale a României, nu este acreditată de Agenţia Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

 

Șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că nu va participa la deschiderea oficială a școlii pentru că nu are fi normal. 

 

În momentul acesta ei nu vor fi pe sistem românesc. Vor fi pe Cambridge, exact cum e o parte din Transylvania College. Ei au fost la mine și le-am explicat tot ceea ce trebuie să facă. În sensul de autorizări și tot. Au început să își facă autorizările, după care la noi nu au mai ajuns. Ce vor face nu știu.

 

Este ARACIP care trebuie să le dea autorizările. În primul moment primesc o autorizare provizorie pe patru ani, după care pot să se acrediteze. Ei încă nu au nici autorizările provizorii. Durează puțin până le poți obține, pentru că trebuie să vină inspectorii și să vadă. Acolo aveau ceva problemă cu pompierii. Era autorizare dată pe clădire, dar nu era dată pe școală.

 

Ei vor merge pe curricula engleză și nu vor da BAC românesc. Studiile sunt recunoacute dacă vor face echivalare după aceea. Dacă nu, nu! Ar putea merge la o facutate din România numai dacă se acreditează studiile. E ca și când ar fi terminat liceul în străinătate. 

 

Nu mă duc intenționat la deschiderea oficială pentru că, nefiind o chestie care este autorizată, am considerat că este mai bine să nu mă duc. Le-aș da un cec în alb. Spațiile sunt în regulă, dar nu suntem pe hârtii cum trebuie. Prefer să evit.

 

Am avut o discuție cu directorul. A fost la mine și le-am spus ce trebuie să facă, dar nu au mai venit. Din punctul nostru de vedere ei nu sunt în sistem și eu nu o să mă duc”, a declarat Valentin Cuibus.

 

La deschiderea oficială va veni Principele Radu al României. ”Royal School in Transylvania este prima şcoală din Europa Centrală şi de Est care promovează un nou concept academic, ”a patra cale în educaţie”.

 

În România există şcoli de stat, şcoli private şi şcoli confesionale. Royal School in Transylvania promovează o a 4-a cale în educaţie: o şcoală care are o formă de guvernare inedită: 13 fondatori şi un consiliu de 39 de guvernatori, din ţară şi din străinătate, din domenii de expertiză cât mai diverse. Aceştia sunt specialiști în educație, drept, IT, antreprenoriat, management, comunicare, consultanță, construcții, medicină, HORECA, sectorul non-profit etc.

 

Royal School in Transylvania este singura şcoală din România care a primit permisiunea specială a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României să utilizeze titlul ”Royal” în denumirea sa”, se arată în comunicatul școlii.

 

Royal School va începe să funcţioneze cu clase din ciclul primar, urmând să se extindă apoi cu clase de gimnaziu şi de liceu.

 

Taxa pentru un an de şcolarizare va fi de 6050 de euro şi va include transportul, masa, manualele şi uniformele.

 

Învatamantul in sistem britanic nu are nevoie de acreditare din partea autoritatilor romane, pentru partea academica, ci din partea COBIS, organizatie care gestioneaza acreditarea scolilor britanice din afara granitelor Marii Britanii.

 

Royal School in Transylvania este acceptat ca ”candiate member” la COBIS. Va putem pune la dispozitie documentul doveditor, la cerere. Revin cu detalii despre autorizatia de functionare a spatiului in care se desfasoara.

 

In ceea ce priveste acreditarea ARACIP, Royal School in Transylvania este in curs de acreditare”, au precizat reprezentanții școlii.

Comentarii Facebook